Gemeente Eindhoven

`Bewust' pokeren onder de aandacht bij leerlingen

Met een `poker bewust' campagne staan campagnemedewerkers de komende weken op mbo-scholen in Eindhoven. Veel jongeren pokeren, zowel thuis als in café's, maar zeker ook online. Verslavingsrisico's liggen daarbij op de loer. Zo kunnen jongeren zich gaan afsluiten voor hun sociale omgeving of in de schulden komen omdat ze te veel geld hebben verloren.

De `poker bewust' campagne maakt jongeren bewust van deze risico's en geeft hen tips om de risico's te verkleinen. De campagne, met de naam `full house, empty pockets', is opgezet door het Preventie Informatie Team (PIT) van de gemeente Eindhoven en Novadic-Kentron, het expertisecentrum op het gebied van gebruik van middelen, verslaving en verslavingszorg.

Mbo-scholen

Medewerkers van Novadic-Kentron en PIT staan tussen 28 september en 6 oktober tijdens de pauzes op diverse mbo-scholen in Eindhoven met een opvallende stand. De campagnemedewerkers gaan het gesprek aan met de mbo-leerlingen over hun pokergedrag. Daarnaast worden free cards en andere give-aways uitgedeeld, waarop een verwijzing naar de website staat. Op deze website, www.fullhouse-emptypockets.nl, kunnen jongeren meer informatie vinden.

Resultaten eerste campagne

In januari 2009 werd deze campagne voor het eerst met succes uitgevoerd. Tijdens de campagne werd jongeren gevraagd een enquête in te vullen over het pokerspel. 1126 studenten hebben hieraan meegedaan. Van alle studenten geeft 17% aan regelmatig te pokeren. Tweederde van die jongeren pokert om geld. Meestal gaat het daarbij over bedragen van EUR5, EUR10 of EUR50. Uit de enquête blijkt ook dat de meeste studenten zich zorgen maken over de financiële en verslavingsrisico's van het pokerspel.

Project `Jongeren en omgaan met geld'

De `poker bewust' campagne is een onderdeel van het gemeentelijke project `Jongeren en poen'. In dit project worden vele activiteiten over omgaan met geld uitgezet voor leerlingen van basis- en middelbare scholen, mbo-scholen en ouders. Zo worden bijvoorbeeld aangeboden: lespakketten, een poppentheatervoorstelling en een arm-rijkspel voor basisscholen en een zakgeldkrant voor middelbare scholen. Ook worden lespakketten en workshops aangeboden aan mbo-scholen.