Trots op Nederland

Nieuws

23 sep 2010 | Trots Gouda: integriteit burgemeester

Trots op Nederland heeft deel genomen aan een besloten gemeenteraadsvergadering op dinsdag 21 september j.l.. Wat was het belangrijkste te bespreken onderwerp?

"Integriteit van de Burgemeester van Gouda en wat te doen".

Inmiddels heeft gemeente Gouda hieromtrent een persbericht uit laten gaan.

Wij willen u informeren over de gang van zaken welke aan de basis ligt van het standpunt van de fractie Trots op Nederland Gouda. Dit is: Bestuurlijk Integriteit Nederlandse Gemeente (BING) in te schakelen voor een vooronderzoek om te bepalen of er aanleiding is om een feitenonderzoek uit te voeren.

Fractie Trots op Nederland is zeer helder met betrekking tot deze casus. Waar rook is hoeft geen vuur te zijn, maar men moet wel zeker zijn, dat er geen kleine vuurhaard aanwezig is. Zoals geld in een maritieme omgeving: Aan boord van een schip (of in een organisatie) dient er bij rook altijd alarm geslagen te worden en een onderzoek opgestart te worden. Doet men dat niet of onzorgvuldig en men zet het ventilatiesysteem aan zonder de vuurhaard te hebben uitgesloten, dan is een steekvlam hoogstwaarschijnlijk aanwezig. Bij een steekvlam is verlies van een schip zeer aannemelijk. Maar wat duidelijker wordt, is dat men dan achter de feiten aan gaat lopen, terwijl er dan mogelijk ook slachtoffer(s) zijn gevallen.

De burgemeester is portefeuillehouder Veiligheid en voorzitter van politiedistrict Gouwe/IJssel. Als er rook hangt omtrent integriteit van een agent, dan gaat die op non-actief en wordt zijn zaak onafhankelijk onderzocht. Waarom geldt deze regel niet voor de portefeuillehouder?

De fractie van Trots op Nederland stelt voor om een onafhankelijk vooronderzoek te laten starten, bijvoorbeeld uitgevoerd door BING. Die kan alle anonieme informanten in een vertrouwelijke omgeving horen en kijkt of er een feitenonderzoek gestart moet worden. Een feitenonderzoek dat alle ontwikkelingshulp/samenwerkingsverbanden (Ghana en Marokko) waar de heer Cornelis zakelijk en/of privé aan verbonden is of was nakijkt. Dit om zo alle rookpluimen na te gaan.

De fractievoorzitter, Bas Driesen, heeft op 6 september j.l de heer Cornelis persoonlijk gesproken omtrent zijn casus. Daarin heeft Bas Driesen ook duidelijk gemaakt dat zijn fractie deze casus niet in een politieke arena wil behandelen. De fractie van Trots op Nederland wil alles netjes door een onafhankelijke organisatie uitgezocht hebben. Alleen zo'n organisatie kan de rook omtrent het burgemeesterschap verwijderen of bevestigen. Dit kan dan op een respectabele wijze en met gecontroleerd beleid zonder politieke (voor)oordelen. Wij willen duidelijk stellen dat zijn casus door de fractie van Trots op Nederland niet met de mantel der liefde afgedekt gaat worden. Zeker nu er papertrail is ontstaan, dienen alle beweringen onafhankelijk uitgezocht te worden. Wel zou de fractie Trots op Nederland deze casus, gedurende dit onderzoek, onder geheimhouding willen plaatsen. Helaas is dat geen optie meer nu de gemeente zelf een persbericht uit heeft gebracht.
Wij betreuren het dat de meerderheid van de raad geweigerd heeft om de oorzaak van de rook omtrent de heer Cornelis na te gaan. Hiermee ontstaat een negatief beeld in de media over de stad Gouda en haar burgemeester. Wij zullen wel werken aan een vertrouwelijk kader waar de anonieme bronnen hun verhaal kunnen doen, zodat BING kan onderzoeken of er een feitenonderzoek kan plaatsvinden.

Met Trotse groet,
Fractie van Trots op Nederland - afdeling Gouda