NVLF



---

23 september 2010
Vereniging

Begroting Ministerie van VWS voor 2011

Eigen risico gaat omhoog.

Op Prinsjesdag heeft het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de begroting voor het jaar 2011 bekend gemaakt. Waarmee krijgen logopedisten direct of indirect mee te maken?

Bekostiging
In 2011 komt er een verandering in de hoogte van het verplicht eigen risico. Het eigen risico gaat met EUR 5 omhoog naar EUR 170. Voor 2012 staat nogmaals een verhoging gepland, dan met EUR 40. Het eigen risico komt dan op een bedrag uit van 210 euro. Voor patiënten van 18 jaar en ouder kan dit betekenen dat zij logopedische behandelingen zelf moeten betalen voor zover zij het eigen risico nog niet voor andere zorgkosten hebben gebruikt.

In 2012 gaat de somatische revalidatiezorg over van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Het betreft de somatische revalidatiezorg die intramuraal in de vorm van dagbehandeling gegeven wordt. Logopedisten in de revalidatie-instellingen zullen hiermee te maken krijgen.

Met ingang van 1 juli 2011 wordt het mogelijk om ketenzorg voor COPD patiënten integraal te declareren. Logopedie maakt geen onderdeel uit van deze zogenaamde integrale bekostiging voor COPD. Als logopedisten COPD patiënten behandelen blijft daarvoor de gebruikelijke bekostiging gelden. Meer informatie over de bekostiging van ketenzorg en COPD is te vinden op de NVLF website in het dossier COPD.

In de AWBZ wordt fors bezuinigd, onder andere op de persoonsgebonden budgetten. Ook gaat een minimale eigen bijdrage gelden voor verblijf.

Nieuwe wetgeving
Het wetsvoorstel voor de Wet Cliëntenrechten Zorg (Wcz) legt de wettelijke rechten en plichten vast van zorgaanbieders en patiënten. Deze rechten en plichten zijn nu deels in andere wetten neergelegd, zoals de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. Het wetsvoorstel ligt momenteel bij de Tweede Kamer en zal in een nieuwe kabinetsperiode waarschijnlijk in behandeling worden genomen.

Iedere instelling of zorgaanbieder zal in de toekomst verplicht een Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling moeten hebben. In 2011 gaat hiervoor een voorstel naar de Tweede Kamer. De exacte invoeringsdatum van de wet is dus nog niet bekend. Een meldcode heeft de vorm van een stappenplan dat doorlopen moet worden en moet bijdragen aan het op tijd signaleren van de risico's en het stoppen of voorkomen van geweld. De NVLF is inmiddels bezig met het ontwikkelen van een model voor de meldcode voor logopedisten. Meer informatie over de meldcode is te vinden op de website www.meldcode.nl

Transparante zorg
Een belangrijk beleidsonderwerp in 2011 is het (meer) transparant maken van kwaliteit van de geleverde zorg. Daardoor, zo is de redenering, is er voor patiënten meer informatie beschikbaar over de zorg en verbetert de rechtspositie van patiënten. Ook van de logopedie wordt de komende jaren meer transparantie gevraagd. In instellingen wordt soms op instellingsniveau al gewerkt aan/met kwaliteitsindicatoren. De NVLF is bezig de mogelijkheden voor specifieke kwaliteitsindicatoren voor de logopedie in kaart te brengen.