Rijksoverheid


Datum 23 september 2010
Betreft Gasopslag Bergermeer

Naar aanleiding van uw verzoek om informatie omtrent gasopslag Bergermeer van 16 september jl. (uw kenmerk: 2010Z11182/2010D35139) bericht ik u het volgende.

WOB verzoek van Gasalarm2

Ten tijde van het betreffende WOB verzoek, afgelopen zomer, was alleen nog een opdrachtomschrijving beschikbaar. Inmiddels kan ik u melden dat het onderzoek inzake rentabiliteit gasrotonde vergevorderd is en de komende maanden zal worden afgerond. Een volgend kabinet kan uw Kamer hierover berichten. Algemene voortgang van gasopslag Bergermeer
Aanvankelijk zouden de ontwerpbesluiten voor gasopslag Bergermeer tegelijk met het ontwerp rijksinpassingsplan voor de zomer van 2010 ter inzage worden gelegd. Vanwege de zomerperiode en het nog lopende overleg met betrokken gemeenten en de provincie heb ik besloten de ter inzage legging een aantal maanden op te schuiven. Ik ben verheugd dat ik u kan mededelen dat er inmiddels overeenstemming bereikt is met de gemeenten Alkmaar, Heiloo en Schermer en de Provincie Noord!Holland over de ruimtelijke inpassing van het project gasopslag Bergermeer. De genoemde overheden hebben inmiddels hun ontwerp besluiten aangeleverd.
De regio is in potentie één van de belangrijkste knooppunten voor energie gerelateerde bedrijvigheid in Nederland. Deze ontwikkeling wordt nu verder ondersteund onder andere doordat het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) actief gaat werken aan de acquisitie van bedrijven in de regio. Daarnaast zal er ook gezamenlijk een internationale energieconferentie georganiseerd worden zodat de ontwikkeling in en de potentie van deze regio ook op wereldniveau geaccentueerd kan worden.
De gemeente Bergen heeft aangegeven geen medewerking te zullen verlenen aan het project. Als reden hiervoor wordt ondermeer aangegeven hun zorg betreffende aardschokken. Over dit punt heb ik u reeds eerder informatie verstrekt naar aanleiding van de contra expertise die ik heb laten uitvoeren door het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (aanhangsel van de handelingen 2009 ! 2010, nr. 321). In het rijksinpassingsplan wordt hieraan uitgebreid aandacht besteed. Met het oog op de weigering om de voor gasopslag Bergermeer benodigde besluiten aan te leveren, zal ik samen met de minister van VROM gebruik maken van de mogelijkheid om de bevoegdheid van de gemeente Bergen ten aanzien van deze besluiten over te nemen, op grond van art. 3.36, eerste lid van de Wet Ruimtelijke Ordening. Het betreft hier een zevental vergunningen.

Het ontwerp rijksinpassingsplan gasopslag Bergermeer zal samen met alle ontwerpbesluiten vanaf 30 september tot en met 10 november 2010 ter inzage liggen. Eenieder kan hierop zijn zienswijze geven. Naar verwachting zal het rijksinpassingsplan begin volgend jaar worden vastgesteld en zal dit plan daarna met de definitieve besluiten ter inzage liggen. De doelstelling is om de gasopslag te realiseren in 2013.

(w.g.) Maria J.A. van der Hoeven
Minister van Economische Zaken