Etnisch registreren is niet wenselijk

23/09/2010 15:25

VNG

De VNG stelt dat registeren op basis van etniciteit niet wenselijk is. Niet van Roma, Sinti of andere etniciteit. Waar het om moet gaan is een adequate aanpak van problemen. Die problemen moeten niet ontkend worden. En personen die overlast veroorzaken moeten hard aangepakt worden ongeacht achtergrond of etniciteit.

Stevige overlast en problemen verdienen een stevige aanpak. Is er sprake van hoog schoolverzuim en vroegtijdig schooluitval? Kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs en dus moet dit altijd vroegtijdig krachtig worden aangepakt. Dit betekent dan bijvoorbeeld dat nog meer dan voorheen flinke inzet wordt gevraagd van bijvoorbeeld de leerplichtambtenaar. Is er sprake van criminaliteit? Of het nu gaat om criminele Nederlanders of mensen met een andere etniciteit, die moeten dan stevig worden aangepakt. Dit doen gemeenten door optimaal gebruik te maken van generieke beleid.

Gemeenten proberen wel een antwoord te vinden op de zeer complexe maatschappelijke vraagstukken die spelen rondom de Roma-gemeenschap. Daarom hebben twaalf gemeenten de handen ineen geslagen en zich vorig jaar georganiseerd in het VNG Platform Roma Gemeenten. Maar gemeenten zien de groep als burgers van hun gemeente. Om de problematiek stevig aan te pakken wil de VNG graag in overleg met het ministerie van Wonen Wijken en Integratie. De gemeenten benadrukken dat bij de aanpak van deze Roma problematiek stigmatisering van de doelgroep voorkomen moet worden. Dit om het proces wat op gang is gezet niet onnodig te frustreren. Het aanleggen van lijsten met persoonsgegevens zonder uitdrukkelijke toestemming van betrokkenen of zonder dat er een zwaarwegend algemeen belang mee gediend is zoals bijvoorbeeld in de vreemdelingenwet draagt hier niet toe bij.

Den Haag, 23 september 2010