Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

23 september 2010, 16.01 uur

In Afghanistan waren afgelopen zaterdag de verkiezingen voor de Wolesi Jirga, het Afghaanse parlement. Op verzoek van de Afghaanse autoriteiten vervoerden Nederlandse Chinook-transporthelikopters Afghaanse vertegenwoordigers van de verkiezingscommissie naar de vooruitgeschoven basis Khakrez.

De Afghaanse vertegenwoordigers hielden tijdens de verkiezingsdag in de stemlokalen toezicht op het uitbrengen van de stemmen. De Chinooks halen ook het verkiezingsmateriaal en stembiljetten op.

Brand Bij een brand op Multinational Base Tarin Kowt is een kiepwagen verloren gegaan. Het voertuig reed achteruit naar de burnpit en kwam te dichtbij. Hierdoor smolten de remleidingen en vatte het voertuig vlam. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat het voertuig uitbrandde. Ook is bij de innamestraat in Kandahar in een pallet brand ontstaan. De marechaussee is een onderzoek gestart naar de oorzaak.

Het An124-transporttoestel tijdens het uitladen. - Foto: ministerie van Defensie Voertuigen terug Een Antonov An124-transporttoestel heeft onder meer 5 Fennek bewakings- en verkenningsvoertuigen uit Afghanistan teruggebracht naar Nederland. Naar schatting keren 450 voertuigen en 2300 containers met wapens, munitie, kantoorspullen en andere goederen terug naar Nederlandse bodem. Voor de redeployment maakt Nederland in samenwerking met een aantal andere landen gebruik van toestellen als de C17, Ilyushin II-76 en Antonov 124.

Raketaanvallen & gevechtscontacten * Kandahar Airfield was zevenmaal het doelwit van een raketaanval. Er was aan Nederlandse zijde geen materiële of personele schade. * Nederlands F-16's hebben ondersteuning geleverd aan ISAF-grondtroepen in een vuurgevecht.

Somalië - Operatie Atalanta

Afgelopen week ontdekte de boordhelikopter van Hr. Ms. Amsterdam tijdens een patrouille 2 whalers op geringe afstand van het schip met een groot aantal opvarenden voor een vissersbootje. Op uitnodiging van de schipper is het boarding team aan boord van de whaler gegaan en heeft daar kennis gemaakt.

Er werd geïnformeerd of de opvarenden nog vreemde of illegale praktijken hadden waargenomen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden die erop duiden dat de opvarenden zich bezig hielden met piraterij. Ook hadden ze geen aanwijzingen over piraten in het gebied. Hierop is het boarding team teruggekeerd naar de Amsterdam.

Hr. Ms. Amsterdam een week voor aanvang van haar deelname aan Operatie Atalanta. - Foto: ministerie van Defensie

Bevoorrading Enkele dagen eerder heeft Hr. Ms. Amsterdam 2 schepen van Operatie Atalanta op zee herbevoorraad met olie. Het Griekse schip HS Adrias heeft haar verblijf op zee kunnen verlengen dankzij een levering olie en ook het Franse schip FS Floreal maakte gebruik van de olievoorraad. Het kunnen uitvoeren van bevoorradingsoperaties in combinatie met de capaciteit om deel te nemen in antipiraterij-opdrachten maakt Hr. Ms. Amsterdam een waardevolle speler binnen Operatie Atalanta.

Nederlandse Antillen

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba en de Koninklijke Marine hebben een drenkeling uit de Backbaai bij Sint Maarten gered. Een man was op ongeveer 200 meter van de kust in de ondiepe baai gewond geraakt. Het bevoorradingschip Hr. Ms. Zuiderkruis verleende ter plaatse ondersteuning en heeft de drenkeling overgedragen aan ambulancepersoneel.

Operaties in Nederland

De militaire gevechts- en verkeersleiding van Air Operations Control Station Nieuw Milligen (archieffoto) - Foto: ministerie van Defensie

De militaire gevechts- en verkeersleiding van Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) heeft afgelopen week, samen met haar NAVO-partners, 2 Russische bommenwerpers van het type Tu-95 (Bear) geïdentificeerd en gevolgd boven West-Europa. Gevechtsvliegtuigen van de Britse, Deense en Duitse luchtmacht zijn hierbij in actie gekomen.

Het is een gezamenlijke taak van de NAVO om militaire vliegtuigen in het luchtruim boven de deelnemende landen te volgen. Daarvoor staan continu gevechtsvliegtuigen paraat, de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA).