De Unie


"Klap kwam hard aan bij personeel Martinair"

Geplaatst op 23 september 2010
Dat zegt Swen Laarveld van vakorganisatie De Unie over het opheffen van KLM-dochter Martinair: "De mededeling vanmiddag van de directie maakte los het gevoel van machteloosheid onder de 400 werknemers. Het Martinair rood vervangen door KLM-blauw. Na 52 jaar valt het doek door deze harde sanering in de luchtvaart." De Unie Schiphol zal alles uit de kast halen om het personeel in veilige haven te loodsen. Met de KLM-top willen we dan ook werken aan een zachte landing zonder gewongen ontslagen."

Martinair stopt haar passagiersactiviteiten en gaat verder als de vracht maatschappij in de AF-KLM groep. KLM gaat gefaseerd een deel van de routes overnemen. Het personeel, betrokken bij de passagiers operatie, moet nu een plek vinden binnen het blauwe KLM huis. Het is het einde van een stukje nationale trots.

"Een enorme dreun voor de mensen bij Martinair, maar dit besluit geeft ze wel toekomstperspectief. De KLM verwacht het komende jaar groei, dus er kan voor iedereen een plek gevonden worden in de KLM-familie. Een zachte landing zonder gedwongen ontslagen is wat De Unie betreft realistisch en realiseerbaar", aldus Swen Laarveld.

Het is nu zaak te zorgen voor goede afspraken in de overgangsperiode tot najaar 2011. Binnen de luchtvaart zijn overgangen als deze zeldzaam. Voor het cabinepersoneel van KLM betekent het een samengaan met een grote groep nieuwe collega's. Maarten Hoelscher De Unie belangenbehartiger van het Cabinepersoneel bij KLM: "Belangrijk is nu te zorgen dat binnen KLM geen situatie ontstaat waarin mensen onevenredig benadeeld worden. Er is voor iedereen een plek. Solidariteit naar elkaar zal nodig zijn om de inbedding in het KLM korps goed te organiseren". De Unie vertegenwoordigt de belangen van het cabinepersoneel in De Unie van Nederlands Cabinepersoneel ( UNC ). UNC is als enige partij in de Martinair cao voor cabinepersoneel.

Swen Laarveld
Maarten Hoelscher
Belangenbehartigers

Informatie