Rijksoverheid


Exameneisen strenger

Nieuwsbericht | 23-09-2010

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de plannen van Staatssecretaris Van Bijsterveldt om de exameneisen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs aan te scherpen. "We moeten af van de zesjescultuur in Nederland. Door de exameneisen strenger te maken leggen we de lat hoger en dat is een goede zaak", aldus Van Bijsterveldt.

Vanaf het schooljaar 2011/2012 geldt voor alle leerlingen dat het gemiddelde cijfer van de vakken van het centraal examen (CE) voldoende moet zijn. Voor de leerlingen in het basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo wordt de bepaling dat bij de berekening van het eindcijfer het schoolexamen (SE) twee keer meetelt, geschrapt. Net als bij de andere schoolsoorten krijgt het SE vanaf schooljaar 2011/2012 hetzelfde gewicht als het CE.

Leerlingen in het havo en vwo mogen daarnaast vanaf 2012/2013 maximaal één vijf als eindcijfer (het gemiddelde van het schoolexamen en centraal examen) behalen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Documenten en publicaties

Aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer bij Besluit van 19 augustus 2010 tot wijziging van het Besluit staatsexamens en het Eindexamenbesluit

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap biedt, mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ...