Rechtbank Breda


Voorzieningenrechter verklaart beroep tegen Etten-Leurse bomenlijst niet-ontvankelijk

Elf bewoners van de Pottenbakkerstraat te Etten-Leur en omgeving procederen al geruime tijd tegen het plan van de gemeente Etten-Leur om een aantal bomen langs de Donkerstraat te Etten-Leur te kappen. B&W van Etten-Leur hadden een kapvergunning op grond van de APV verleend, maar deze vergunning was door de voorzieningenrechter van de rechtbank Breda geschorst. Onlangs hebben B&W de bewuste kapvergunning geheel ingetrokken.

In plaats daarvan hebben B&W enige weken geleden een besluit genomen op grond waarvan voor verreweg de meeste bomen langs de Donkerstraat geen kapvergunning meer is vereist. Het gaat om een zogeheten âbomenlijstâ, dit is: een lijst met bomen die slechts na verlening van een kapvergunning mogen worden gekapt. Verreweg de meeste bomen langs de Donkerstraat staan niet op de nieuwe bomenlijst, met als gevolg dat deze bomen zonder kapvergunning mogen worden gekapt.

De omwonenden zijn het niet eens met de gang van zaken. Zij vinden dat de bomenlijst onrechtmatig is, en moet worden vernietigd. De gemeente wil de bomen zo snel mogelijk kappen, om de ontsluiting van het woningbouwproject âSchoenmakershoek-Oostâ op korte termijn te kunnen verbeteren. De omwonenden willen de kap van de bomen voorkomen. Daarom hebben zij de voorzieningenrechter gevraagd om de nieuwe bomenlijst te schorsen. Schorsing van de nieuwe bomenlijst heeft namelijk tot gevolg dat voor de kap van de bomen weer een kapvergunning is vereist.

De voorzieningenrechter heeft het beroep van de omwonenden niet-ontvankelijk verklaard en hun verzoek om voorlopige voorziening afgewezen. De voorzieningenrechter is van oordeel dat verzoekers tegen de eerder gepubliceerde ontwerp-bomenlijst ten onrechte geen zienswijzen bij B&W naar voren hebben gebracht, en dat de omwonenden daardoor hun recht op beroep bij de rechtbank hebben verspeeld.

De voorzieningenrechter baseert haar oordeel op de Algemene wet bestuursrecht. Deze wet eist onder meer dat degene die een geschil over een overheidsbesluit aan de rechter voorlegt, eerst vraagt aan het bestuur om dat besluit â of een voornemen daartoe â te heroverwegen. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter hadden de omwonenden in dit geval geen goede reden om die eis te negeren. Hierbij laat de voorzieningenrechter meewegen dat de omwonenden de publicatie van de ontwerp-bomenlijst wél hebben gezien, en dat in die publicatie duidelijk staat vermeld dat, wanneer en waar zienswijzen naar voren kunnen worden gebracht.

De afwijzing van het verzoek om voorlopige voorziening heeft tot gevolg dat de gemeente de bomen mag kappen.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 23 september 2010