Gemeente Eindhoven

Nazorg aan jeugdigen ondersteund door ICT
Vanaf 23 september kunnen alle netwerk- en trajectberaden gebruik maken van de ICT applicatie voor ondersteuning van hun beraad. Veiligheidshuis regio Eindhoven kreeg de primeur. Vertegenwoordigers van de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau
Jeugdzorg/jeugdreclassering, de Justitiële Jeugdinrichting en de Gemeente namen de applicatie in ontvangst.

Edward John Kitselaar, programmamanager van het programma Aanpak Jeugdcriminaliteit van het ministerie van Justitie was donderdag 23 september aanwezig in het Veiligheidshuis regio Eindhoven om de ICT-Nazorg Jeugd applicatie symbolisch te overhandigen aan de gebruikersorganisaties.

Grote stap voorwaarts

De Nazorg Jeugd applicatie is ontwikkeld ter ondersteuning van de netwerk- en trajectberaden waar jongeren worden besproken die nazorg krijgen aangeboden na detentie.

Kitselaar is positief: "Eén van de onderdelen van het programma Aanpak Jeugdcriminaliteit is de ontwikkeling en implementatie van de Netwerk- en Trajectberaden in het land om de nazorg aan jongeren na detentie te organiseren. Twee jaar geleden zijn de netwerk- en trajectberaden landelijk van start gegaan, vandaag volgt de ondersteunende applicatie. De ingebruikname van de ICT applicatie betekent met name een grote stap voorwaarts als het gaat om kwaliteit en efficiency. Kwaliteit omdat de informatie sneller beschikbaar is en voor iedereen eenduidig."

We zijn er nog niet

Peter Siebers, directielid van de landelijke directie van de Raad voor de Kinderbescherming nam namens de gebruikersorganisaties de applicatie in ontvangst. Ook hij vindt het een flinke stap vooruit: "We zijn hierdoor in staat - samen - meer tijd aan de ex- gedetineerde jongeren te besteden en minder aan het administratieve werk. Met de ingebruikname vandaag zijn we weer een stap verder gekomen om de ketensamenwerking rond de ex-gedetineerde jongeren te verbeteren."

Wel plaatst hij een kanttekening: "We zijn er nog niet. We zullen er met z'n allen voor moeten zorgen dat onze samenwerking blijvend verbetert. Dat begint met een goed proces, goede ondersteuning, met slimme middelen, maar vooral ook met de juiste intentie en inzet om die jongeren die het nodig hebben op het rechte pad te krijgen en te houden."