Groen!

Vlaams improvisatiebeleid Oosterweel is geen goed bestuur

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 23 september 2010 in "Mobiliteit en verkeersveiligheid"

De beslissing van de Antwerpse Open VLD-fractie om uit het Antwerpse gemeentebestuur te stappen, toont aan dat de Vlaamse regering geen
-zoals ze beloofd hadden - gebetonneerd besluit rond de Oosterweelverbinding heeft genomen, maar wel een oplossing geïmproviseerd heeft. Haar beslissing om toch voor een tunnel te gaan maar de meerkost af te schuiven op de Antwerpenaren werd niet doorgepraat met het Antwerpse gemeentebestuur. De beslissing van de ondertunneling van de R11 werd niet overlegd met de betrokken burgemeesters. Bovendien weet niemand hoe die tunnel er uitziet en hoeveel die zal kosten.

Antwerps gemeenteraadslid Freya Piryns klaagt het hoge improvisatiegehalte van de oplossing aan die Vlaams minister-president Peeters gisteren met veel bombarie heeft voorgesteld: "Na al die jaren gebakkelei rond dit dossier, zou een mens toch mogen verwachten dat alle financiële implicaties uitgekiend zijn en dat alle betrokken partijen geconsulteerd werden. Niets is minder waar. Dat ik als oppositielid van de Antwerpse gemeenteraad niet ingelicht werd, is op zich al een inbreuk op de transparantie, maar dat dan ook nog eens mijn collega's van de Open VLD, die toch mee in de meerderheid zetelen, niet eens werden ingelicht, toont maar een ding aan: Deze oplossing is een oplossing die op het laatste moment geïmproviseerd werd."

Niet alleen de Antwerpenaren worden hiermee in hun hemd gezet, ook de inwoners van de omliggende gemeentes. Geen enkele van de burgemeesters werd betrokken bij de beslissing die minister-president Peeters gisteren in allerijl in elkaar heeft geknutseld. Zo weet niemand eigenlijk hoeveel het kostenplaatje bedraagt van de ondertunneling van de R11 en hoe die tunnel er uitziet.

"Met deze geïmproviseerde beslissing geeft de Vlaamse regering een blanco cheque aan de BAM om verder te doen naar goeddunken zonder de noodzakelijke zoektocht naar maatschappelijk en politiek draagvlak. Nochtans is net dat gebrek aan draagvlak en openheid de reden waarom dit dossier al verchillende keren de mist is ingegaan," besluit Piryns.

Contact: Freya Piryns -