Symantec

Vilvoorde, 22 september - Bedenk goed: de volgende keer dat u op het internet surft, kunt u zomaar het slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Een vandaag verschenen onderzoek van internetbeveiligingssoftware Norton van Symantec toont aan hoe grootschalig cybercriminaliteit is: tweederde (65 procent) van de internetgebruikers wereldwijd is reeds het slachtoffer geworden van cybermisdaden, zoals de verspreiding van computervirussen, online kredietkaartfraude en identiteitsdiefstal. Parallel aan deze enquête onderzocht Norton van Symantec ook de situatie in België. In ons land voelen de internetgebruikers zich enerzijds zeer veilig (89,3 procent), anderzijds is ook bij ons 62.7 procent al slachtoffer geworden van een cybercrimineel. Belgen hebben dus een vals gevoel van online veiligheid.

Cybercriminaliteit zorgt voor persoonlijk leed
The Norton Cybercrime Report: The Human Impact toont het persoonlijke leed dat wordt veroorzaakt door cybercriminaliteit. Uit het eerste wereldwijde onderzoek naar de emotionele gevolgen van cybercriminaliteit blijkt dat de gevoelens van de slachtoffers uiteenlopen van boos (58 procent) tot geërgerd (51 procent) en bedrogen (40 procent). In veel gevallen geven ze zichzelf de schuld van het feit dat ze zijn aangevallen. Slechts 3 procent denkt dat het hen niet zal overkomen en bijna 80 procent verwacht niet dat cybercriminelen ooit worden vervolgd. Dit vertaalt zich in een gebrek aan actiebereidheid en een gevoel van machteloosheid.

Aangeleerde machteloosheid
"We accepteren cybercriminaliteit vanwege een `aangeleerde machteloosheid', zegt dr. Joseph LaBrie, adjunct-hoogleraar psychologie aan de Loyola Marymount University. "Hetzelfde gebeurt als je wordt opgelicht door een garagist. Als je niet veel van auto's weet, ga je niet in discussie met de monteur. De mensen accepteren het gewoon, ook al voelen ze zich er niet goed bij."

Ondanks de emotionele gevolgen, de wereldwijde bedreiging en de incidenten op het gebied van cybercriminaliteit weigeren mensen nog steeds om hun gedrag te veranderen. Slechts de helft (51 procent) van de volwassenen zegt dit wel te willen doen, maar alleen als ze het slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Nog verontrustender is dat minder dan de helft (44 procent) aangifte heeft gedaan bij de politie.

Belg heeft vals gevoel van veiligheid
De cijfers voor België brengen enkele verschillen in kaart:
* België voelt zich veiliger op het internet dan het totaal van de andere landen: 89,3 procent van de Belgische respondenten voelt zich (enigszins) veilig tegenover 66 procent van de respondenten uit andere landen.

* In België is 62,7% reeds slachtoffer geworden van een cybercrimineel. Bij Franstalige respondenten is dit aandeel groter (81,3 procent) dan bij Nederlandstalige respondenten (44,1 procent).

* 18 tot 29 jarigen (92,7 procent) voelen zich veiliger op het internet dan 50-plusssers (86%). Toch is 81% van deze 18 tot 29 jarigen reeds slachtoffer geworden, ten opzicht van 55,5 procent van de 50-plussers.

* Franstalige internauten (15,8 procent) zullen sneller zelf op zoek gaan naar de dader dan Nederlandstalige internauten (5,2 procent).

"90 procent van onze landgenoten voelt zich veilig, maar toch is twee op de drie reeds slachtoffer geworden van een cybercrimineel. Dit blijkt dus een vals gevoel van veiligheid te zijn, " vat Christel Van der Perre, woordvoerster van Norton samen.

Oplossen van cybermisdaden is kostelijk voor slachtoffers Het oplossen van cybermisdaden kan erg moeilijk zijn. Volgens het wereldwijde onderzoek duurt het gemiddeld 28 dagen om een cybermisdaad op te lossen en de gemiddelde kosten van het oplossen van zo'n misdaad bedragen ruim 250 euro. 28 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze het vooral te tijdrovend vinden om werk te maken van een cybermisdaad.

Toch - en ondanks de rompslomp - is aangifte doen van een cybermisdaad van essentieel belang. "We betalen allemaal voor cybercriminaliteit, direct of via doorberekende kosten van financiële instanties", aldus Christel Van der Perre. "Cybercriminelen stelen meestal maar een beetje om niet door de mand te vallen, maar al die kleine bedragen tikken wel aan. Als je geen aangifte doet, help je eraan mee dat de criminelen onopgemerkt blijven."

Toch kan men er zich met een paar eenvoudige maatregelen tegen beschermen, zo blijkt uit het rapport. "Mensen twijfelen over de bescherming van zichzelf en hun computer omdat ze denken dat het te ingewikkeld is", zegt Anne Collier, mededirecteur van ConnectSafely.org en redacteur van NetFamilyNews.org, die voor het onderzoek samenwerkte met Norton. "Maar iedereen kan zich eenvoudig beschermen, bijvoorbeeld door het installeren van up-to-date en complete beveiligingssoftware. In het geval van internetmisdaad kan een beetje preventie veel ellende voorkomen."

De beste verdediging tegen cybercriminaliteit en de beste manier om jezelf te beschermen, is surfen met up-to-date en complete beveiligingssoftware. Zoals Norton Internet Security 2011, die vanaf vandaag beschikbaar is.

Bekijk hier het volledige Norton Cybercrime Report: The Human Impact. Het bevat tips en bevindingen uit dit baanbrekende onderzoek, maar toont ook de verontrustende omvang van cybercriminaliteit en de gevoelens van machteloosheid en onrecht bij de slachtoffers.

Het onderzoek voor België werd in opdracht van Norton van Symantec uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ivox in augustus 2010. 250 Franstalige en 250 Nederlandstalige volwassen Belgen die internet gebruiken, werden ondervraagd. De steekproef is representatief gewogen op leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Het Norton Cybercrime Report: The Human Impact werd in februari 2010 uitgevoerd door het onofhankelijke marktonderzoeksbureau StrategyOne, in opdracht van Symantec Corporation. StrategyOne heeft via een online enquete 7066 volwassenen ondervraagt in 14 landen: Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Nieuw-Zeeland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerka, en Zweden.

Over Norton van Symantec
Norton-producten van Symantec beschermen consumenten tegen cybercriminaliteit met behulp van technologie als antivirus, anti-spyware en phishingbescherming.Tegelijkertijd verbruiken de producten van Norton weinig systeembronnen. Het bedrijf levert ook diensten als online backup en PC-optimalisatie. Word vriend van ons op Facebook (http://www.facebook.com/norton) en volg @Norton_be op Twitter.

Over Symantec
Symantec is een van ´s werelds grootste leveranciers van oplossingen op het gebied van beveiliging, opslag en systeembeheer. Het helpt consumenten, bedrijven en organisaties om hun informatiegestuurde wereld te beveiligen en te beheren. Onze software en diensten bieden completere en efficiëntere bescherming tegen meer risico´s op meer punten, zodat onze klanten hun informatie in het volste vertrouwen kunnen opslaan en gebruiken. Raadpleeg voor meer informatie www.symantec.be.

Contactgegevens voor beeld- of testmateriaal:

Symantec:
Judith Sautereau:

+33 1 41 38 59 46
Judith_Sautereau@symantec.com

Leads United:
Pieter De Wit - Anouk Debosschere:

+32 3 466 01 88
symantec@leadsunited.com

Twitter: http://twitter.com/norton_BE