FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten gaat Martinair en KLM houden aan toezegging

Vandaag is bekend gemaakt dat Martinair al haar passagiersvluchten zal stoppen per november 2011. Van de zijde van KLM en MP is aangegeven dat zij er naar streven de beëindiging van de activiteiten op een voor alle betrokkenen bevredigende wijze te laten verlopen. Bij hett binnenkort te starten overleg zal FNV Bondgenoten KLM en Martinair houden aan die algemeen geformuleerde toezegging.

Meer in het bijzonder zullen werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden moeten worden gegarandeerd voor alle betrokkenen, vindt de bond.

Te verwachten is dat voor enkele honderden Cabinepersoneelsleden een plaats zal moeten worden gezocht bij andere bedrijven in de KLM Groep en dit zal ook voor enkele tientallen grondmedewerkers het geval zijn. FNV Bondgenoten zal KLM vragen er alles aan te doen om er voor te zorgen dat de Martinair medewerkers bij hun overgang naar de andere bedrijven in de groep die ontvangst krijgen die gewaardeerde familieleden toekomt. "Immers het zijn collega's die vaak jarenlang hun beste krachten aan Martinair hebben gegeven en hen kan op geen enkele wijze worden verweten dat de passagierspoot van Martinair niet langer rendabel is te maken", aldus bestuurder bij Martinair voor FNV Bondgenoten Marjolein Dubbelaar. "Bij dat alles mag niet vergeten worden dat er geen verdringingseffecten mogen optreden binnen de KLM geledingen door de komst van de Martinair collega's", voegt Leen van der List, verantwoordelijk voor het KLM personeel daar aan toe. "Daar kan een prijskaartje aanhangen, maar dat kan niet worden gelegd bij de werknemers."

Voor het doorvoeren van het stopzetten van de Martinair passagiersactiviteiten wordt een jaar uitgetrokken, dat geeft de mogelijkheid een en ander zorgvuldig te doen. Dat laatste mag er volgens FNV Bondgenoten niet toe leiden dat de betrokken werknemers bij KLM en Martinair nog een jaar in onzekerheid moeten verkeren. Snel creëren van echte duidelijkheid voor wie van werkgever moet veranderen als voor wie nieuwe collega's ontvangt is dan ook de opdracht die Martinair, KLM en vakbonden hebben, aldus FNV Bondgenoten. Daarbij rust op partijen ook een grote verantwoordelijkheid voor de mensen die hun carrière in de Martinair Cargo Divisie zullen voortzetten.