Ingezonden persbericht

Sci-tech project van start: technische beroepen
interessant voor havo/vwo leerlingen
ExxonMobil en Jong Ondernemen willen meer aandacht voor technologie op voortgezet onderwijs

Den Haag, 23 september 2010

Jong Ondernemen en ExxonMobil kondigen de start aan van een 3-jarig Sci Tech Challenge project. Het project heeft tot doel studenten van 15 tot 18 jaar kennis te laten maken met de mogelijkheden van een technologische studie en ze daarmee te motiveren om een dergelijke studierichting te kiezen.

ExxonMobil Benelux Country Manager Joost Van Roost: 'De Sci-Tech Challenge biedt ons de kans om scholieren inzicht te geven in het belang van wiskunde, wetenschap en technologie. Ons vermogen om wereldwijd voorop te blijven lopen, hangt af van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs'. In het project wordt de leerlingen getoond hoe deze studies toegepast kunnen worden in de dagelijkse praktijk om zo de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Binnen het project hebben de leerlingen toegang tot interactieve educatieve webpagina's, hun kennis wordt getest met een Sci-Tech Challenge Quiz en ze kunnen deelnemen aan lokale Sci-Tech Challenge evenementen, zoals Classroom Visits. De beste leerlingen doen vervolgens mee aan het jaarlijkse Europese Sci-Tech Challenge Event.

Bij al deze activiteiten zullen ze worden ondersteund door ExxonMobil vrijwilligers en begeleiders vanuit Jong Ondernemen, de Nederlandse vertegenwoordiging van JA-YE. Jong Ondernemen coördinator Nico Woudenberg: 'Scholieren realiseren zich voor het eerst hoe praktisch wetenschap kan zijn. Tijdens de Sci-Tech Challenge zie je bij de scholieren het bewustzijn groeien. Niet alleen over vraagstukken, maar ook over de praktische mogelijkheden van de technische wetenschap. Ze gaan nadenken over hun studiemogelijkheden.'

Op 20 september 2010 namen de leerlingen van het Hellinium College in Hellevoetsluis deel aan de allereerste Sci-Tech Classroom Visit in Nederland. Bij de Classroom Visit werden de leerlingen ondersteund door een ExxonMobil vrijwilliger die vanuit zijn praktijkervaring liet zien wat de mogelijkheden van wetenschap, techniek en/of wiskunde studies zijn en hoe interessant een dergelijk beroep is. De volgende Classroom Visit vindt plaats op 5 oktober 2010 op het Albeda College in Rotterdam.

Op 15 april 2010 kondigde Junior Achievement-Young Enterprise (JA-YE) Europa, de moederorganisatie van Jong Ondernemen de start aan van een 3-jarig 'Sci-Tech Challenge' project, een initiatief gesteund door een ¤500,000 bijdrage van ExxonMobil.

ExxonMobil in Nederland heeft haar activiteiten in dit project geconcentreerd in de omgeving van Rotterdam, waar de raffinaderij staat die dit jaar haar 50-jarig bestaan viert en waar de behoefte aan goed geschoolde technici en chemici het grootst is.