Ingezonden persbericht

V2 raket voorgoed weg uit Den Haag

Beruchte raket na tentoonstelling in Haags Historisch Museum nu naar depot Legermuseum

Op woensdagochtend 29 september vanaf circa 13.00 a.s. vertrekt de enige nog in Nederland overgebleven V2-raket uit Den Haag. De bijna 14 meter lange raket, ter grootte van een bus uit de collectie van het Legermuseum, wordt die ochtend naar buiten getakeld uit het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg in Den Haag. Vervolgens wordt de V2 vervoerd naar Soesterberg met een militair transport van de Koninklijke Landmacht. De raket vormde de afgelopen maanden het indrukwekkende topstuk van de tentoonstelling Oorlog en Bevrijding in 3D. Foto's van Den Haag van Wim Berssenbrugge die het Haags Historisch Museum t/m 26 september organiseerde. Ruim 20.000 mensen bezochten de tentoonstelling.

In Soesterberg wordt de raket ondergebracht in een tijdelijk depot, in afwachting van zijn permanente opstelling in het nieuwe defensiemuseum (werknaam) dat naar verwachting eind 2014 zijn deuren opent. De V2-raket kwam na de oorlog als instructiemodel terecht in de studiecollectie militair materieel van de Koninklijke landmacht. Deze studiecollectie is in 1959 aan het Legermuseum overgedragen.

De Haagse verzetsfotograaf Berssenbrugge (1918-2007) maakte als enige een foto van een opstijgende V2-raket vanaf Nederlands grondgebied. Deze en nooit eerder getoonde stereofoto's in kleur van de oorlogsjaren en bevrijding in Den Haag werden in de tentoonstelling voor het eerst getoond aan het publiek.