Ingezonden persbericht

Plus Magazine brengt het grote Koos nummerPlus Magazine viert dit jaar zijn twintigjarig bestaan, reden om een bijzonder nummer te maken met televisiecoryfee en columnist van Plus Magazine Koos Postema in de hoofdrol.

Volg de loopbaan van Koos Postema en je wandelt door de recente Nederlandse geschiedenis. Dit jaar 50 jaar geleden begon Koos bij de VARA. In die halve eeuw ontstond het moderne Nederland, uit de puinhopen en crisis van de oorlog. Met zijn karakteristieke, bedachtzame stem gaf Koos het commentaar bij de historie van de Plus-generatie. ' Achter het Nieuws', 'Langs de Lijn' en later ' Een Klein Uur U' en Een Groot uur U', waarin Koos als eerste taboes doorbrak door openlijk onderwerpen als homoseksualiteit, euthanasie, mannensterilisatie, abortus, gehandicapten en seks en transseksualiteit aan te kaarten.

In dit nummer komt hij terug op die taboe-onderwerpen en kijkt hij samen met deskundigen naar de stand van zaken nu. Zo blijkt mannensterilisatie inmiddels -- na de pil - de populairste vorm van anti-conceptie en is 1 op de 40 kinderen nu een IVF baby.

In het Koos nummer lezen we verder wat Koos altijd bewogen heeft, wat hem in het leven fascineert en hoe zijn familieleven eruit ziet. Zijn kleinkinderen komen aan het woord en we lezen een recept van Ineke, al jaren de steun en toeverlaat van Koos.

'Voor de belangrijke interviews, reportages en achtergrondartikelen heeft Koos de onderwerpen aangedragen, meegedacht over de uitwerking, zelf actief meegewerkt aan reportages en uiteindelijk zijn fiat gegeven door naar de redactie te komen en alles tot in de kleinste details te bekijken en te lezen', aldus hoofdredactrice Marianne ter Laak.

En wat vond Koos ervan?

'Ik voelde me zeer gevleid toen ik hiervoor werd gevraagd en ik ben ijdel genoeg om het leuk te vinden. Het aardigste vind ik het idee om Een Groot Uur U opnieuw te voorschijn te halen. De periode dat we deze programma's maakten, tussen 1970 en 1980, zie ik als de belangrijkste in mijn carrière. In dit nummer van Plus Magazine is er het Uur Nú van gemaakt. Vier, vijf onderwerpen van toen, taboes waren dat, zijn bij de kop genomen: hoe is het daar nú mee. Dat is goed uitgewerkt en interessant om te lezen.'

Verder in dit nummer: Twee generaties interviewers: Koos in gesprek met Sven Kockelmann; spaghetti in de keuken van de Postema's, Koos Uncovered, de 'inner circle' van Koos Postema, een geschreven portret en nog veel meer. Vanaf 23 september in de winkel.

Noot voor redacties

Perscontact (