Gemeente Utrecht

Vragenuurtje Utrechtse Raad: vragen over Royco/Campbell-fabriek

Zoals u gisteren reeds medegedeeld zal de heer V. Oldenborg (Stadspartij Leefbaar Utrecht) tijdens het vragenuurtje in de raadsvergadering van hedenavond mondelinge vragen stellen inzake de verkoop van de Royco/Campbell fabriek in Dichterswijk-west, en de gevolgen daarvan voor de verdere realisatie van deze binnenstedelijke Vinexlokatie. Hij zal deze vragen stellen mede namens de heer P. Zwanenberg (GroenLinks).

Mondelinge vragen Royco/Campbell

Via een reportage van RTVUtrecht hebben wij gisteren kennis genomen van de verkoop van de Royco/Campbellfabriek aan de Heycopstraat. De fabriek staat in de binnenstedelijke vinexlocatie Dichterswijk-west. Het fabrieksdeel staat in de bouwplannen bekend als bouwfase 4; indertijd werd al door de gemeente gesteld dat een passief verwervingsbeleid zou worden gevoerd. Maar ook dat bij eventuele verkoop van het bedrijf, de gemeente als eerste zou worden benaderd.

Uit de verkoop van Royco aan een ondernemer die het bedrijf in uitgebreide vorm wil voortzetten blijkt dat de gemeente Utrecht heeft afgezien van aankoop.

Dit leidt voor ons tot de volgende vragen:

1. Was de gemeente op de hoogte van de verkoopplannen van Campbell?
2. Zo ja is er overlegd met de gemeente over eventuele aankoop door de gemeente?
3. Is er ooit een voorkeursrecht gevestigd door de gemeente en zo ja, waarom heeft men dat laten verlopen?
4. Zijn de erfpachtcondities nog onlangs aangepast , zoals in de reportage van RTVUtrecht gesteld wordt?
5. Zo ja wat zijn de consequenties van deze aanpassing?
6. Wat betekent deze nieuwe situatie voor de beoogde ontwikkeling van Dichterswijk west
7. Is de gemeente, in het licht van de nieuwe situatie, bereid om samen met de buurt te gaan bezien wat er zou kunnen gebeuren met de strook grond die tussen de fabriek en de woningen al lange tijd braak ligt?
8. Bent u bereid met de nieuwe eigenaar afspraken te maken over het door de fabriek gegenereerde vrachtverkeer ten einde overlast in deze nieuwe woonwijk tot een minimum te beperken?

Vincent Oldenborg Pepijn Zwanenberg
Stadspartij Leefbaar Utrecht Groenlinks