Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie bij hoofdkantoor Shell in actie tegen affakkelen Tienduizenden Nederlanders eisen beter beleid in Nigeria

Den Haag, 21 september 2010 - Ruim vijftig actievoerders van Milieudefensie bieden Shell komende donderdag dertigduizend handtekeningen aan tegen het affakkelen van gas in Nigeria. Milieudefensie wil een harde toezegging van de oliemaatschappij waarin duidelijk wordt wanneer die de gasfakkels dooft. De actievoerders roepen Shell op om de brand in Nigeria te blussen.

"Het moet gedaan zijn met de loze beloftes van Shell," zegt Geert Ritsema, woordvoerder Internationaal van Milieudefensie. De organisatie eist al jaren van Shell dat ze stopt met het verbranden van gas. "Jaar na jaar beloven ze dat ze de fakkels uitdoen en ze branden alle honderdtien nog steeds dag en nacht. We willen een datum horen waarop Shell stopt met het verbranden van gas. De dertigduizend handtekeningen laten zien dat veel Nederlanders willen dat Shell eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt."

Shell verbrandt het gas dat vrijkomt bij de oliewinning in Nigeria, terwijl dit gas prima nuttig gebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor het opwekken van elektriciteit. De hoeveelheid CO2 die bij het verbranden vrijkomt staat gelijk aan de uitstoot van vier miljoen Nederlandse auto's. Daarnaast komen er bij het affakkelen van gas giftige dampen vrij die tal van gezondheidsproblemen voor de lokale bevolking veroorzaken.

De oliemaatschappij kwam eerder deze week nog in het nieuws omdat het bedrijf uit de Dow Jones Sustainability Index is gezet vanwege haar beleid in Nigeria. De dertigduizend handtekeningen laten volgens Milieudefensie opnieuw zien dat de kritiek op Shell's handelen in Nigeria steeds breder gedragen wordt. Dit najaar is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over Shell in Nigeria.

Wat: actie en aanbieden handtekeningen tegen affakkelen van gas in Nigeria. Waar: Hoofdkantoor Shell Den Haag (Carel van Bylandtlaan 16) Wanneer: donderdag 23 september 2010, van half vier tot vier.