Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 23 september 2010

JOHAN CRUIJFF VOETBALT NU OOK IN DE RUIMTE

Planetoïde nummer 14282 heet voortaan 'Cruijff'

Johan Cruijff heeft voortaan zijn eigen 'voetbal' in de ruimte. Een planetoïde die tot voor kort als nummer 14282 bekend stond, heet voortaan 'Cruijff', als eerbewijs aan de legendarische voetballer, voormalig coach van Ajax en FC Barcelona, en huidige bondscoach van Catalonië.

De vernoeming geschiedde op voordracht van de Haarlemse wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van Kennislink.nl Carl Koppeschaar. De planetoïde werd ontdekt door het Nederlande astronomenechtpaar dr. Ingrid van Houten-Groeneveld en wijlen dr. Cees van Houten op fotografische platen die waren gemaakt door de in de VS wonende astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels. De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft het voorstel - traditioneel tijdens Volle Maan - op 23 september 2010 bekrachtigd.

Planetoïde (14282) Cruijff beweegt zich op een afstand van 432 miljoen tot 477 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan in omvang verschillen van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planetoïde Cruijff bedraagt naar schatting 9 kilometer. Het kleine planeetje draait in 5 jaar, 3 maanden en 18 dagen om de zon.

Officiële beschrijving:

14282) Cruijff = 2097 P-L

Discovered 1960 Sept. 24 by C.J. van Houten en I. van Houten Groeneveld on Palomar Schmidt plates taken by T. Gehrels.

Hendrik Johannes ("Johan") Cruijff (b. 1947) is a legendary Dutch football player who also became successful as a football coach in The Netherlands and Spain. His Cruyff Foundation supports projects for disabled and disadvantaged children. The name was suggested by C.E. Koppeschaar.

Achtergrondinformatie:

Planetoïden zijn rotsblokken van meters tot vele kilometers in middellijn die in banen om de zon bewegen. De meeste cirkelen in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Een enkeling doorloopt een langgerektere baan en kan langs de aarde scheren. Soms botst een planetoïde op de aarde en vormt dan een bedreiging voor het leven. Zo maakte 65 miljoen jaar geleden de inslag van een kilometers grote planetoïde een einde aan het tijdperk van de dinosauriërs.

Hoewel van zo'n kwart miljoen planetoïden de banen goed bekend zijn, draagt minder dan tien procent van deze planetoïden ook een naam. Het is aan de ontdekkers om 'hun' object te 'dopen' - iets dat vaak op voordracht van derden gebeurt.

Het gebeurt hooguit enkele keren per jaar dat Nederlanders een planetoïde naar zich vernoemd krijgen. Eerder in 2000 viel die zeldzame eer te beurt aan wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar, Nobelprijswinnaars natuurkunde Martinus Veltman en Gerard 't Hooft, en Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels. Daarna volgden ook bekende auteurs als Hella Haasse, Harry Mulisch, Cissy van Marxveldt, Godfried Bomans en Boudewijn Büch. In totaal zijn er nu 315 planetoïden die een naam dragen van Nederlanders, Nederlandse steden, sterrenwachten, romanfiguren en andere Nederlandse zaken.

Johann Cruijff is na Josef "Pepi" Bican en Ferenc Puskás de derde voetballer die aan de hemel is vereeuwigd. Er zijn nu 22 sportkampioenen als planetoïde vernoemd. Daaronder ook de Belgische tenniskampioenen Justine Henin en Kim Clijsters. Johan Cruijff is de eerste Nederlandse sportkampioen met een planetoïde.

De baan van het naar Cruijjf vernoemde hemellichaam is te vinden op de website Astronet: www.astronet.nl/cruijff.html. ---

Noot voor de redactie,