Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Eindhoven, 23 september 2010

Hypotheken flink goedkoper

De hypotheekrente laat een dalende lijn zien. Het afsluiten van een hypotheek wordt daardoor steeds goedkoper. Een vergelijking van de hypotheekrente onder zestien hypotheekverstrekkers laat zien dat hypotheken met een rentevaste periode vanaf vijf jaar tot ruim 1% voordeliger zijn geworden vergeleken met begin dit jaar. Ook bij de variabele rente besloten veel aanbieders dit jaar tot renteverlagingen. Dat blijkt uit een vergelijking van de financiële website Geld.nl.

Waar een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar in januari nog gemiddeld 5,27% bedroeg, is de gemiddelde rente nu gedaald tot een niveau van 4,57%. De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast daalde in die periode van 5,89% naar 5,18%. Geld.nl bekeek de rentetarieven van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

"Van beweging op de hypotheekmarkt kan nog niet worden gesproken, maar de rentedalingen in de afgelopen maanden liegen er niet om", constateert Monique Vernooij van Geld.nl. Met een gedaalde kapitaalmarktrente lijken verlagingen voor de hand te liggen. De kapitaalmarktrente wordt immers vaak als basis gebruikt voor de toekomstige ontwikkeling van de hypotheekrente. Toch liggen er ook andere oorzaken aan ten grondslag. Volgens Roland Kroes van SNS Reaal is de gedaalde rente onder andere het gevolg van kostenbesparingen bij banken. "De markt voor hypotheken is de laatste jaren afgenomen. Een van de manieren waarop banken meer kunnen verdienen, is door het winnen van marktaandeel door een concurrerende rente te bieden. Kostenbesparingen zijn een belangrijk instrument om dat te kunnen doen. Verder is de termijn voor een verhoogde NHG verlengd, wat meer zekerheid voor de banken betekent en ertoe leidt dat zij gemakkelijker geld uitlenen."

Ondanks de dalende rente is er de laatste tijd veel discussie over hoge marges die banken zouden rekenen. Volgens Kroes lagen marges voorheen lager, mede doordat banken flink concurreerden om maar klanten binnen te halen. "Er wordt nu meer gekeken naar de kwaliteit van het product en of de prijs wel dekkend is. Dat leidt tot een hogere marge." Overigens weet de consument volgens Kroes dat hij gebaat is een bank die overeind blijft, iets waarvan men zich tegenwoordig meer bewust is dan een aantal jaar geleden. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt dat goedkope financieringsbronnen zoals securitisatie door de crisis zijn opgedroogd en banken daardoor moeten terugvallen op traditionele financieringsmethoden.

Rentestijging
Hoewel analisten verwachten dat de hypotheekrente op korte termijn licht zal blijven dalen, is een renteverhoging op de lange termijn niet ondenkbaar. ABN AMRO verwacht in haar 'Visie op rente en euro' dat de kapitaalmarktrente tussen nu en eind 2011 met 1,5% zal gaan stijgen. Op de vraag of de lange hypotheekrente hierdoor eveneens zal stijgen, kan senior econoom bij ABN AMRO Nico Klene geen eenduidig antwoord geven. "Overwegingen bij banken kunnen ertoe leiden dat de marktrente niet wordt gevolgd, maar in algemene zin kan ik zeggen dat de hypotheekrente, zij het met enige vertraging, de marktrente volgt."

Kroes verwacht dat een toenemend vertrouwen tussen banken ertoe leidt dat risicopremies op termijn zullen dalen. "Dat, gecombineerd met het doorzetten van kostenbesparingen, kan ertoe leiden dat de marge afneemt." Toch blijft het, aldus Kroes, ondoenlijk de renteontwikkeling te voorspellen. "Diverse factoren kunnen er op termijn toe leiden dat de rente niet verandert, omdat ontwikkelingen dempend ten opzichte van elkaar zijn. In het algemeen kan worden gezegd dat wij op korte termijn geen grote schommelingen verwachten."

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht