VVD: Stadsdeel verzaakt haar morele plicht;


Buurtbewoners bewust niet betrokken bij huisvestingsplannen Aya Sofia moskee

AMSTERDAM, 20100923 -- Al enige weken heerst er onder de bewoners van de Cabralbuurt in De Baarsjes onrust door aanhoudende berichten dat de Aya Sofia moskee van Mili Görüs in de voormalige school De Wissel gevestigd zal worden, zonder dat de bewoners hierover geïnformeerd zijn. Tijdens de Raadsvergadering van 21 september jl. heeft de VVD-fractie in stadsdeel West het Dagelijks Bestuur naar de reden hiervan gevraagd.

Desgevraagd liet portefeuillehouder Lambriex weten dit niet als een taak voor het stadsdeel te zien, en tevens niet voornemens te zijn met buurtbewoners in gesprek te gaan voordat het contract tussen de eigenaar van De Wissel en het bestuur van de Aya Sofia is getekend.

VVD-woordvoerder Kartinie Martowirono: "De bewoners pas na ondertekening van het contract informeren is natuurlijk mosterd na de maaltijd, en een forse inbreuk op het participatierecht dat burgers hebben. De VVD is bang dat de bewoners straks voor een voldongen feit staan, zonder dat zij hebben kunnen meepraten over het opvangen van bijeffecten zoals de verwachte toegenomen parkeerdruk en geluidshinder. Wij betreuren het zeer dat het stadsdeel haar verantwoordelijkheid niet neemt, en het aan de Aya Sofia overlaat om met de bewoners in gesprek te treden - en dan ook nog als alles formeel al rond is".

Omdat niet het stadsdeel maar de gemeente Amsterdam eigenaar is van De Wissel kon dhr. Lambriex niet aangeven in welk stadium de gesprekken zich bevinden. Wel lijkt de Aya Sofia moskee vooralsnog de enige gegadigde te zijn voor De Wissel. Martowirono: "Wij zullen de ontwikkelingen kritisch volgen, en de bewoners daar maximaal bij betrekken. Al het gedoe in het verleden rond de Aya Sofia moskee mag geen reden zijn de herhuisvesting er nu stilletjes doorheen te drukken. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd".





Ingezonden persbericht