Laat kittens 16 weken bij hun moeder


AMSTERDAM, 20100923 -- Laat kittens 16 weken bij hun moeder. Dit adviseert de Belgisch-Nederlandse Feline Welfare Foundation (FWF), een stichting die het welzijn van katten wil verbeteren. Momenteel bepaalt de Nederlandse en Belgische wetgeving dat kittens met zeven weken van de moeder gescheiden mogen worden. Veel te vroeg, vindt de FWF. Want dit druist in tegen het natuurlijke gedrag van de kat en vergroot de kans op ziekte en latere gedragsproblemen.

Er zijn verschillende belangrijke argumenten om kittens zestien weken bij hun moeder te laten. Zo zijn katten echte moederskindjes. Van nature blijven ze gemiddeld zes tot acht maanden bij hun moeder - vrouwelijke katten meestal levenslang. Alleen in tijden van hongersnood kunnen kittens vanaf zestien weken het nest verlaten; eerder kunnen ze niet zelfstandig overleven.

Gezoogd worden kalmeert
Daarnaast worden kittens van nature lang gezoogd, namelijk drie tot zes maanden, soms zelfs totdat ze volwassen zijn. Vanaf een week of vier mogen kittens niet meer onbeperkt bij hun moeder drinken en kan ze een flinke knauw geven als ze geen zin heeft om te zogen. Vaak wordt daaruit de conclusie getrokken dat ze de kittens verstoot en ze dus wel bij haar weg kunnen. Niets is minder waar. Door niet meer altijd te mogen zuigen, leren kittens omgaan met frustratie, een belangrijke levensles. De melkgift van de moeder vermindert geleidelijk en stopt helemaal. Als dit eenmaal gebeurd is, mogen de kittens weer vaker zuigen. Dat is zowel voor de moeder als de kittens fijn en kalmerend, en dus heel belangrijk.

Moeder is de belangrijkste lerares
Kittens hebben hun moeder tot en met week zestien nodig voor belangrijke levenslessen die ze alleen in die periode kunnen leren. Vanaf ongeveer week twee tot en met week zeven leren kittens omgaan met alles waar ze als huisdier mee te maken krijgen: mensen, de stofzuiger, de deurbel, honden, noem maar op. Moeder is daarbij hun belangrijkste lerares. In week acht tot en met week zestien leren kittens hoe katten zich onderling gedragen. Ook dat kan alleen in die periode. Ze leren bijvoorbeeld hun klauwen intrekken bij het spelen, ondervinden dat bijten niet gewenst is, en spelen emoties na om de kattentaal onder de knie te krijgen. Een kitten die te vroeg bij de moeder wordt weggehaald, zal sociaal gehandicapt zijn.

Weerstand en stress
Ook voor hun gezondheid is het beter kittens langer in het nest te laten. Voor de eerste weken van zijn leven krijgt een kitten via de biestmelk afweerstoffen binnen. Daarna moet het afweersysteem op gang komen. Doordat dit een tijdje duurt, ontstaat er een periode waarin niet meer genoeg afweerstoffen van de moeder aanwezig zijn en het kitten zelf nog niet voldoende afweerstoffen aanmaakt. In deze kritieke periode, die loopt van week vier tot en met week twaalf, is het kitten extra vatbaar voor infecties. In deze periode van de moeder gescheiden worden is dan ook sterk af te raden. De stress die een scheiding veroorzaakt, zal de weerstand nog extra verlagen.

Gedragsproblemen voorkomen
Wetenschappers en gedragsdeskundigen vermoeden al langer dat een te vroege scheiding van de moeder een rol kan spelen in het ontwikkelen van gedragsproblemen. Dit lijkt nu bevestigd te worden door preliminair onderzoek van de KaHo Sint-Lieven (België) in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Er werd een significant verband gevonden tussen de leeftijd waarop een kat zijn moeder verliet en probleemgedrag: hoe vroeger de scheiding, des te meer probleemgedrag op latere leeftijd. In afwachting van uitgebreider wetenschappelijk onderzoek raadt de FWF aan om het natuurlijke gedrag van de kat te volgen en kittens tot en met zestien weken bij de moeder te laten.

Stijgende trend
De FWF staat niet alleen in zijn advies. Er komen steeds meer fokkers die hun kittens zestien weken aanhouden. Niet alleen in Nederland en België, maar ook in landen als Duitsland en Zwitserland. In Zweden en Denemarken is de leeftijd waarop kittens van de moeder gescheiden mogen worden zelfs wettelijk bepaald op 12 weken.

De FWF
De deskundigen van de FWF zetten zich in voor het verbeteren van het kattenwelzijn. Dit doen zij door het verstrekken van informatie, samenwerking met dierenbeschermingsorganisaties en het stimuleren van het optrekken van de wettelijke minimumnormen voor kattenwelzijn, zoals de leeftijd waarop kittens van hun moeder gescheiden mogen worden (daarbij rekening houdend met de mogelijkheden binnen asielen).

Voor meer informatie over de Feline Welfare Foundation zie www.felinewelfarefoundation.org.





Ingezonden persbericht