Ingezonden persbericht


Persbericht
Van: Kunst en Antiek Initiatieven, Haarlem Onderwerp: 2de De Outsider Kunst Dagen
Datum: 15 september 2010
Aan: mediarelaties
Antwoord aan: info@dedagen.nl

---

De Outsider Kunst Dagen tijdens het 3de Internationale Madness & Arts Festival in Haarlem Op 23, 24, 25 en 26 september aanstaande de 2de editie van de internationale De Outsider Kunst Dagen in Het Pand, Frankestraat 31 t/m 39, Haarlem

Wat is Outsiderkunst.
Outsiderkunst, ook wel bekend als Visionary Art, Self Taught Art, Art Brut, is de overkoepelende benaming geworden voor kunst in de marge. Deze kunst wordt over het algemeen gemaakt door niet-professionele kunstenaars. Vaak zijn het mensen met een mentale handicap of psychische problemen, die datgene wat ze intens bezighoudt weten om te zetten in creativiteit. Hun kunst is spontaan, authentiek, direct en krachtig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Outsiderkunst steeds meer in de belangstelling komt te staan en daardoor ook meer verzamelaars trekt.

De Outsider Kunst Dagen
Voor de tweede keer komen acht van de belangrijkste Europese galerieën op het gebied van de Outsiderkunst in een gespecialiseerde kunstbeurs bijeen. De deelnemers afkomstig uit: Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland hebben gemeen, dat zij de beeldende kwaliteit van het werk als primair uitgangspunt kiezen in hun presentaties en als zodanig verschillen zij niet van andere onafhankelijke galerieën uit de internationale wereld van de beeldende kunst. Uit het tentoonstellingsprogramma van de deelnemers blijkt het streven naar het bieden van topkwaliteit op het gebied van de Outsiderkunst, naast het streven om met nieuwe ontdekkingen, grensverleggende presentaties en eigen publicaties, een prominente rol te spelen in het internationale debat over het bijzondere belang van deze eigenzinnige tak van kunst.

Doel
Met De Outsider Kunst Dagen hopen de deelnemers nieuw draagvlak te creëren voor een Nederlands (Europees) podium voor de Outsiderkunst om zo iets toe te voegen aan het Nederlandse (Europese) kunstlandschap dat niet alleen uniek en spraakmakend is, maar ook ideeën over wat kunst is, of zou moeten zijn, in een verfrissend nieuw daglicht plaatst.

Aandacht
Outsiderkunst als onderdeel van met name de moderne en hedendaagse kunst verdient het om veel meer bekendheid te verkrijgen. Het zal dan ook zeer op prijs worden gesteld als u aandacht wilt besteden aan deze tweede editie van De Outsider Kunst Dagen in Haarlem. Bij voorbaat dank!


---