Voordracht stadsdichter bij overdracht historisch archief Jordanees Hof


Archief Hofje De Zeven Keurvorsten veilig gesteld voor toekomstige generaties

AMSTERDAM, 20100729 -- Op donderdag 23 september 2010 om 15.30 uur overhandigt het nieuwe bestuur van het Hofje de Zeven Keurvorsten in de Amsterdamse Jordaan het waardevolle archief van het hofje aan het Stadsarchief Amsterdam. Dit vindt plaats in De Bazel, het imposante en monumentale onderkomen van het Stadsarchief aan de Vijzelstraat 32. De nieuwe stadsdichter F. Starik draagt ter plekke een speciaal geschreven gedicht voor over het Hofje, dat als een der laatste stukken aan het archief zal worden toegevoegd. Graag nodigen wij u uit om getuige te zijn van de officiële overdracht.

Amsterdams Hofje uit de zeventiende eeuw

Woningcorporatie Ymere beheert sinds kort het Hofje De Zeven Keurvorsten. Het hofje is gelegen aan Tuinstraat 199-225 en is gesticht in de 17e eeuw. De oorspronkelijke zeven huisjes waren bedoeld voor de huisvesting van armlastige, oudere rooms-katholieke dames van onbesproken gedrag. In de 18e eeuw kwamen er nog eens zeven huisjes bij. Door middel van een chronogram, een tijdvers, is dat op het hofje te lezen.


Drie eeuwen archiefstukken

Ymere kreeg ook een uniek historisch archief in beheer als onderdeel van de boedel, dat volgens ons in veiliger handen is als het Stadsarchief zich hierover zou gaan ontfermen. Het Stadsarchief wil het graag hebben. Daarmee is het behoud en de toegankelijkheid van het archief, met stukken die teruggaan tot het begin van de zeventiende eeuw, voor toekomstige generaties veilig gesteld.


Historische gebeurtenis

We maken er een historische gebeurtenis van met een feestelijk tintje, die wat oplevert dat ook als laatste toevoeging bij het archief wordt gestopt, zodat dit voor latere generaties wordt bewaard: bijv. een ipod nano waarop de hele bijeenkomst is gefilmd. En zo draagt de nieuwe Amsterdamse stadsdichter F. Starik een speciaal geschreven gedicht voor over De Zeven Keurvorsten, dat als een van de laatste stukken aan het archief zal worden toegevoegd. En we hebben wellicht nog een paar leuke verrassingen in petto die voor de juiste aankleding van de overdracht zorgen.


Media welkom

Wij zouden het waarderen als vertegenwoordigers van de media bij deze overdracht aanwezig zijn, en de datum alvast in de redactie-agenda willen noteren.
U ontvangt medio september nog een officiële persuitnodiging met nadere informatie.


Meer informatie

Over het Hofje is vorig jaar een boekje verschenen met de hele geschiedenis van het hofje in vogelvlucht, en alle hoogtepunten uit het archief op een rijtje. Op verzoek sturen wij u dit boekje toe: Het Hofje De Zeven Keurvorsten / Marijke Bruggeman. - Uitgegeven door woningcorporatie Ymere, Amsterdam 2009.

Woningcorporatie Ymere





Ingezonden persbericht