Radboud Universiteit Nijmegen


Pb 10- 90
Nijmegen, 23 augustus 2010

Duitse en Nederlandse ondernemers te gast in Nijmegen

Bundesminister Pofalla spreker op Duits-Nederlandse Hoger Onderwijsdagen 2010 Nieuwe mogelijkheden voor universiteiten en bedrijfsleven in Nederlands-Duitse Euregio's

Op 23 en 24 september 2010 vinden de Duits-Nederlandse Hoger Onderwijsdagen 2010 plaats op de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze tweedaagse, die voor de derde keer wordt gehouden, maar voor het eerst in Nederland, brengt studenten, docenten, onderzoeksinstellingen en bedrijven aan weerzijden van de grens bij elkaar. Met als doel: informatie uitwisselen over nieuwe opleidingen, versterking van samenwerking tussen onderwijsaanbieders, kennisinstellingen en bedrijven. Donderdag 23 september staat in het teken van onderwijsuitwisseling en -samenwerking. Vrijdag 24 september gaat het om contacten tussen bedrijven en hoger onderwijs. Bundesminister Pofalla is een van de sprekers, er is een informatiebeurs voor bedrijven en zijn presentaties van praktijkvoorbeelden van samenwerking.

Chemische processen op microniveau
Onderzoek leidt tot nieuwe toepassingen. Kennisuitwisseling tussen hoger onderwijs en het bedrijfsleven in Nederland en Duitsland heeft veelbelovende resultaten opgeleverd. Neem Future Chemistry, een bedrijf dat microreactoren ontwikkelt voor veilige, schonere, snellere en efficiëntere chemische ontwikkelingsroutes. Belangrijk omdat er minder chemicaliën verspild worden, efficiënt omdat het gaat om kortere routes en processen op microniveau. Toe te passen voor diagnostische apparatuur, zoals bloedstollingstesten. Op 24 september laat directeur Pieter Nieuwland de praktijk van samenwerking zien, evenals zijn hoogleraar prof. Jan van Hest met andere voorbeelden van internationale chemieprojecten. De universiteiten van Wageningen en Nijmegen en het Fraunhofer Institut IMS Duisburg zijn betrokken bij Future Chemistry en bij het onlangs gestarte nieuwe project UniHealth waarmee allergieën en rheuma sneller opgespoord kunnen worden. Michael Bollerott van het Fraunhofer Instituut presenteert dit project en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden voor bedrijven.

Nanotechnologie
'Dit zijn prachtvoorbeelden van samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven', roemt Hein van der Pasch, mede-organisator van de bedrijvendag bij de Duits-Nederlandse Hoger Onderwijsdagen. 'Op 24 september verwachten we deelnemers uit het bedrijfsleven aan beide kanten van de grens. Ze komen hier in contact met elkaar en met studenten en jonge onderzoekers, zowel uit de bètawetenschappen als van Duitsland-Studies, waar studenten worden opgeleid voor functies in bedrijven die actief zijn in Duitsland.' Een van de sprekers is Spinozawinnaar prof. Theo Rasing, die de nieuwste nanotechnologie voor bedrijven toegankelijk maakt en met drie Duitse vooraanstaande universiteiten een nieuwe opleiding heeft opgezet.

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
De Duits-Nederlandse Hoger Onderwijsdagen worden georganiseerd door de Radboud Universiteit in samenwerking met de Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD). Het congres wordt in het kader van het INTERREG IVA programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de DAAD en de Radboud Universiteit Nijmegen. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal. Deelname aan het congres en de informatiebeurzen is gratis.

Duits-Nederlandse Hoger Onderwijsdagen
Radboud Universiteit Nijmegen, Linnaeusgebouw, Heyendaalseweg 137, 6525 AJ Nijmegen en Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135, 6525 AJ Nijmegen. 23 en 24 september 2010, 09.45 - 16.00 uur
Voor aanmelding en meer info: www.ru.nl/daadcongres of symposia@cpo.ru.nl




Radboud Universiteit Nijmegen