PERSBERICHT

Rotterdam, 2 september 2010

Thema BODY WORLDS tentoonstelling gewijzigd

Vanaf 23 september is in Rotterdam de tentoonstelling "BODY WORLDS" te zien. Het thema van de tentoonstelling is "The Cycle of Life". Eerder was de tentoonstelling te zien in Berlijn en Zürich. Gezien de actualiteit en relevantie van het thema besloot de organisatie het thema ook in Nederland te exposeren. Meer dan tweehonderd preparaten, waaronder twintig menselijke lichamen en diverse organen, bieden een nieuw perspectief op het menselijk lichaam.

In BODY WORLDS & The Cycle of Life staat het lichaam tijdens de verschillende levensfasen centraal, van de verwekking tot aan de dood. Getoond wordt welke invloed de omgeving en persoonlijke levensstijl hebben op het verouderingsproces en op welke wijze wij zelf invloed kunnen uitoefenen op het verouderingsproces.

Reis door het lichaam
BODY WORLDS & The Cycle of Life biedt de bezoeker een fascinerende reis door het menselijk lichaam. Deze ziet met eigen ogen wat de gevolgen zijn van artrose, een hartinfarct, een hersenbloeding of kanker en ontdekt hoe prothesen zoals kunstgewrichten of kunstkleppen werken. Ook leren bezoekers van de tentoonstelling wat de gevolgen zijn van een (on-)gezonde levensstijl. Zo wordt een rokerslong vergeleken met een gezonde long en toont een lichaamsschijf de gevolgen van ernstig overgewicht.

Het origineel
De tentoongestelde lichamen en organen zijn geplastineerd. Deze baanbrekende methode werd in 1977 door dokter, wetenschapper en anatoom Gunther von Hagens uitgevonden. De tentoonstelling draagt dan ook met recht de ondertitel "het origineel".

Plastinatie
Bij plastinatie wordt het weefselvocht met behulp van een speciaal vacuümproces vervangen door reactiekunststoffen zoals bijvoorbeeld siliconenrubber. Deze techniek maakt het mogelijk om de binnenkant van het menselijk lichaam op een unieke manier te bekijken: als compleet lichaam, in 3 mm dunne lichaamsschijven of enkel bestaand uit bloedvaten. Een manier die onmogelijk door een boek, afbeelding of kunstmatig anatomisch model kan worden geëvenaard.

Lichaamsdonatie
BODY WORLDS is de enige anatomietentoonstelling ter wereld die is gebaseerd op een donorprogramma. Wereldwijd zijn er ruim elfduizend donoren die hun lichaam na overlijden ter beschikking stellen voor plastinatie en tentoonstelling. Circa dertig donoren wonen in Nederland.

In totaal hebben wereldwijd al meer dan dertig miljoen mensen BODY WORLDS bezocht.

Openingstijden: zondag t/m woensdag 09.00 - 19.30 uur, donderdag t/m zaterdag 09.00 - 21.00 uur. De laatste bezoekers worden één uur voor sluitingstijd binnengelaten. Kaartverkoop online via www.bodyworlds.nl of telefonisch via 0900-1353 (45 cent per minuut)

BODY WORLDS & The Cycle of Life is te zien van 23 september 2010 t/m 23 januari 2011 in LP II in Las Palmas, Wilhelminakade 326 in Rotterdam. Bezoek voor meer informatie over de tentoonstelling de website www.bodyworlds.nl.

Noot voor de redactie,