Ingezonden persbericht


Persbericht

Jaarlijks Vrienden Wensconcert

NNO geheel in het teken van

Beethoven

Groningen, 14 september 2010 - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) begint het reguliere concertseizoen met het jaarlijkse Vrienden Wensconcert. Vrienden van het NNO stellen elk jaar een concert naar wens samen. Dit jaar is Beethoven de grote winnaar. Het orkest onder leiding van dirigent Stefan Vladar speelt Beethovens Ouverture Egmont, zijn Vijfde pianoconcert en zijn Zesde Symfonie - 'Pastorale'. De concerten vinden plaats op 23 september in Leeuwarden, 24 september in Drachten en 25 september in Groningen. Het concert in Groningen is reeds uitverkocht.

Inhoud Programma
In dit programma hoort u de strijder voor vrijheid, de virtuoos en de natuurliefhebber die Beethoven was. De prachtige Ouverture Egmont schreef hij bij Goethes toneelstuk over de Nederlandse graaf Egmont, die in de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden vocht. Vervolgens kunt u genieten van het werk dat in 2008 én 2009 op nummer 1 in de Klassieke Top 1000 Aller Tijden stond: het Vijfde pianoconcert bijgenaamd 'Keizersconcert'. Een onstuimig, maar ook intiem en blijmoedig werk dat Beethoven op 39-jarige leeftijd schreef, toen hij al te doof was om het zelf nog te kunnen spelen. Dit pianoconcert wordt gespeeld en gedirigeeerd door dirigent en pianist Stefan Vladar.

Na de pauze klinkt de mooiste ode aan de natuur ooit geschreven: de Zesde symfonie 'Pastorale'. De Pastorale is geen vlucht in de natuur. Beethoven knopte doelbewust aan bij een traditie uit de Barok; hij wilde die 'goddelijke natuur' voor iedereen toegankelijk maken. De titels in de afzonderlijke delen wijzen steeds op een harmonische band tussen mens en omgeving.

Programmaoverzicht
Beethoven Ouverture Egmont
Beethoven Pianoconcert nr. 5 'Keizersconcert' Beethoven Symfonie nr. 6 'Pastorale'

Dirigent Stefan Vladar
Piano Stefan Vladar

CONCERTEN

do 23 september | Leeuwarden | De Harmonie | 20.15 uur * vr 24 september | Drachten | De Lawei | 20.00 uur * za 25 september | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur * - UITVERKOCHT


* Gratis lezing 1 uur voor aanvang concert, in De Oosterpoort om 19.00 uur

Dirigent/pianist Stefan Vladar

Stefan Vladar (1965, Wenen) studeerde af aan de Wiener Musikhoch­schule bij Renate Kramer-Preisenhammer en Hans Petermandl. In 1985 won Vladar als jongste deelnemer het Internationale Beethoven Pianoconcours in Wenen. Dit was de start van een internationale carrière, die hem onder meer naar vele orkesten in de wereld bracht. Onder leiding van dirigenten als Abbado, Chailly, Dohnanyi, Fedoseev, Frühbeck de Burgos, Marriner, Plas­son, Végh en De Waart speelde Vladar met onder meer de Wiener Philharmo­niker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Chicago Symphony, de Academy of St. Martin-in-the Fields, de Camerata Academica Salzburg, het Tonhalle-Orchester Zürich, het Chamber Orchestra of Europe en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Stefan Vladar is regelmatig te gast op vooraanstaande festivals zoals de Salzburger Festspiele en de Mozartwoche ­­­­Salz­burg. Sinds enige jaren is Stefan Vladar ook actief als dirigent. Hij dirigeerde onder meer de Wiener Symphoniker, het Wiener Ka mmerorchester, de Württembergische Philharmonie, het Orchestra Haydn Bolzano en het Brucknerorchester Linz. Sinds mei 2008 is Stefan Vladar chef-dirigent van de Wiener KammerOrchester en dirigeerde hij door de pers enthousiaste ontvangen concerten van het NNO. In februari (2010) van dit jaar dirigeerde Vladar met groot succes een aantal concerten in het Beethovenfestival van het NNO en De Oosterpoort.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse CD's op gerenommeer de labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h et orkest. Daarnaast is de heer Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.




Ingezonden persbericht