Ingezonden persbericht


Yksi organiseert expo Dutch Bike Fantasy in Tallinn

Yksi Ontwerp te Eindhoven organiseert een tentoonstelling 'Dutch Bike Fantasy', te zien van 23 t/m 26 september tijdens het evenement Design Night in Tallinn, Estland. De expositie bestaat uit een zestal bijzondere rijwielen en een collectie objecten bestaande uit fietsonderdelen of geïnspireerd door de fiets. Stuk voor stuk ontwerpen van Nederlandse designers. Daarnaast toont Yksi de presentatie Out of the Box met eigen ontwerpen op basis van karton.

Van handtasje en karpet gemaakt van fietsbanden tot kroonluchter opgebouwd uit fietswielen. Yksi toont in Tallinn een verzameling verrassende objecten. Deze creatieve uitingen vormen deels een reactie op de massaproductie of de wegwerpmaatschappij. In ieder geval helpen ze de bezoeker om op een andere manier naar de realiteit te kijken of de omgeving te beleven. Daarnaast worden zes bijzondere of opmerkelijke fietsen gepresenteerd, van de snelste ligfiets tot een fiets met een eikenhouten frame. Dutch Bike Fantasy, onderdeel van een grotere, door Yksi verzorgde tentoonstelling in het Designhuis in 2008, reisde vorig jaar naar Bratislava en was onlangs te zien in Moskou. De presentatie Outside the Box met ontwerpen van karton was eerder te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in 2009.

Het designevenement in Tallinn, dat zich richt op design als middel om de kwaliteit van leven te verbeteren, vindt plaats in het Rotermann kwartier, een opgeknapte voormalig industriewijk in het centrum van de Estse hoofdstad. Zie http://www.disainioo.ee/et/

Over de deelnemende ontwerpers:

Goof van Beek, student aan de Design Academy, toont een kruk waarbij oude materialen een nieuwe functie krijgen. Sasja Saptenno ontwerpt accessoires die je van vorm kunt veranderen. De rubberen binnenbanden nodigen uit tot het creëren van allerlei organische vormen. Het rubber bloemenkleed van Jacqueline Petit is gemaakt van binnenbanden van fietsen en is een onderdeel van de installatie Binnen-Buiten. Hedwig Hulshof laat haar project Mierenrevolutie zien. KREJCI Amsterdam maakt van ongewone materialen zoals gebruikte fiets-binnenbanden producten met een ruige maar aantrekkelijke uitstraling. Na het afronden van zijn studie Industrieel Ontwerpen reisde Jan Willem van Breugel op de fiets door Azië. Daar ontstond het idee voor Wheels-on-Fire, producten op basis van hergebruikte fietsonderdelen. Orlando Tjin Asjoe laat zijn inmiddels klassieke kapstok zien, opgebouwd uit bagagedragers. Rico Souren zag een stoel in een afgedankte fiets. Zo ontstond Ocir met een comfortabele zit door de opgepompte fietsbandzitting. Chris Lebens heeft een fietsframe in mootjes gehakt waardoor er een stoer halssieraad ontstaat. Een fietsbel en een fietslamp vormden de mal voor het roomstelletje Chico van Jaqueline Couwenberg. Yksi Ontwerp toverde een fietsbel om in een soort speeldoosje, door de belbeweging te maken klinkt er geen belgeluid maar rent de hond achter de worst aan of fietst de eenzame fietser een rondje. Light Rapido van Wim van Zandvoort bestaat uit een eurostekkersnoer met schakelaar die precies in een oude binnenband past. Basten Leijh ontwierp de stadsfiets Downtown, met afneembaar stuur als slot. Van Peter van der Veer is de Cabby bakfiets te zien, ontworpen voor Gazelle, plus de SQRL skatebike. Om sprongen, wheelies of andere spannende trucs mee uit te voeren. Bram Moens laat de M5 carbon Low Racer zien, met liefst acht wereldrecords de snelste fiets ter wereld. Reinier Korstanje toont de houten lifestyle fiets OKES.


---