REACH-project voor textielsector verlengd na succes

23/09/2010 13:58

ESSENSCIA

Twee jaar geleden breidde essenscia, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, haar REACH-dienstverlening uit naar gebruikers van chemische stoffen, waaronder de textielindustrie. Samen met sectorfederatie Fedustria en het kenniscentrum Centexbel stapten 60 Vlaamse textielbedrijven mee in het zogenaamde VLARIP 'textiel'-project (Vlaanderens REACH Implementatie Peterschapsproject) van essenscia. Het resultaat van de werkzaamheden is gebundeld in een handleiding "REACH voor de textielsector".

Na een positieve evaluatie wordt het project voor nog eens twee jaar verlengd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse overheid.

REACH - voluit: Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën - verplicht bedrijven in Europa informatie te verzamelen en te verspreiden over de eigenschappen en risico's van stoffen, zodat deze op een veilige manier worden gebruikt. REACH is een complex proces met een aantal strikte deadlines. Het missen of onderschatten van de registratie, kan resulteren in een gedwongen stopzetting van de bedrijfsactiviteit. Vandaar dat essenscia begeleidingsprogramma's heeft uitgewerkt om KMO's professioneel te ondersteunen bij de implementatie van REACH.

Naast de producenten van chemische stoffen zijn ook de gebruikers van chemicaliën gevat door REACH. Het gaat onder meer over de automobielindustrie, de grafische industrie, papier, voeding en textiel. Dankzij de cofinanciering van EFRO en de Vlaamse overheid van 310.092 euro, heeft essenscia in september 2008 haar REACH-competentiecentrum ten dienste kunnen stellen van textielbedrijven die in hun productieproces chemische stoffen gebruiken.

Tijdens 18 werkgroepvergaderingen werden specifieke aandachtspunten en de REACH-verplichtingen van textielbedrijven in kaart gebracht. Overleg tussen de textiel- en chemiesector resulteerde in een screening van mogelijke kritische stoffen met nabije opvolging van 45 focusstoffen. In de toekomst willen beide sectoren alternatieven voor deze focusstoffen zoeken bijvoorbeeld in andere sectoren of door technologische innovatie. De resultaten van VLARIPtextiel zijn gebundeld in een praktische handleiding "REACH voor de textielsector" die online te raadplegen is op www.vlariptextiel.be.

Uit een bevraging blijkt dat textielbedrijven gelijkaardige knelpunten ervaren in het omzettingsproces van REACH waarmee ook de chemiesector te kampen heeft.

Zo brengt REACH heel wat administratieve formaliteiten met zich mee. Gemiddeld besteedt een textielbedrijf 1 tot 2 dagen per maand aan REACH.

De grootste moeilijkheid is een goede en uniforme communicatie zowel binnen de verschillende afdelingen van een bedrijf, maar zeker met de klanten en leveranciers. Juiste informatie over de blootstelling en de risico's bij het gebruik van chemische producten in de volledige keten is van groot belang om de registratiedossiers tijdig en correct te kunnen indienen bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA).

Omwille van de positieve ervaringen en de duidelijke vraag van de textielbedrijven naar verdere REACH-ondersteuning, hebben EFRO en de Vlaamse overheid het licht op groen gezet voor een verlenging van VLARIPtextiel. De komende twee jaar kunnen essenscia, Fedustria en Centexbel rekenen op 262.799 euro Europese en Vlaamse cofinanciering.

Meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel