Ingezonden persbericht


Persbericht

Minister van Onderwijs en Vorming, Pascal Smet, geeft het startsein voor de bouw van de eerste passiefschool in Etterbeek

Etterbeek, 23 september 2010

Vandaag geeft minister van Onderwijs en Vorming, Pascal Smet, het startsein voor de bouw van een nieuwe passiefschool op de Campus KA Etterbeek van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het bouwproject maakt deel uit van een groot pilootproject waarbij een 20-tal Vlaamse passiefscholen verspreid over alle provincies en onderwijsnetten zullen gebouwd worden. De basisschool KA Etterbeek is de eerste die effectief van start gaat.

Bewust dat het bouwen volgens de passiefhuisstandaard een grote vernieuwing kan betekenen voor de Vlaamse scholenbouwpraktijk, waaruit veel kan geleerd worden door particulieren en professionelen, lanceerde de Vlaamse overheid in mei 2007 het pilootproject Passiefscholen. Passiefscholen zijn zo gebouwd dat ze (bijna) geen verwarming en koeling nodig hebben. Het energieverbruik van een passiefschool is ongeveer 75% lager dan bij een traditioneel schoolgebouw.

Minister Smet: "Duurzaam bouwen is de keuze van de toekomst. Passiefscholen zijn hiervan een zeer mooi voorbeeld. Het is zonder twijfel een mijlpaal in de geschiedenis van energiezuinige gebouwen in Vlaanderen. Jaarlijks besteden scholen een belangrijk deel van hun werkingsmiddelen aan de energiefactuur. Dankzij de lagere energiefacturen kunnen ze nu meer middelen besteden aan hun inhoudelijke werking"

AGIOn, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, zal naast de subsidiëring van de passiefscholen een informatieve en ondersteunende rol spelen in de realisatie van de pilootprojecten. Om het project 'Passiefscholen' extra in de kijker te zetten, schreef het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs in het voorjaar van 2010 alle Vlaamse scholen, die een opleiding grafi sche vormgeving aanbieden, aan met de vraag om deel te nemen aan een wedstrijd voor het ontwikkelen van een logo Passiefscholen. Minister Pascal Smet onthult vandaag, samen met de ontwerpster Dorien Van Damme van het KASK hogeschool Gent, het winnende logo Passiefscholen.

'De scholen uit dit project zijn echte pioniers. Dit logo symboliseert hun voortrekkersrol om een brede maatschappelijke bewustwording te ondersteunen die de noodzaak van een zeer lage energieconsumptie in de toekomst stimuleert", aldus minister Smet. Het energieverhaal is slechts één thema van een duurzaam schoolgebouw. Duurzaamheid vraagt een integrale aanpak en strekt zich uit over verschillende thema's die elk een specifi eke impact hebben op de architectuur van de school.

"Onderwijs moet het goede voorbeeld geven wat duurzaam bouwen betreft. Als kinderen van kleins af met duurzame gebouwen in contact komen en er pedagogisch rond werken, gaan ze zich er bewuster van zijn. De weg naar een duurzame samenleving begint bij de jeugd. Dat is iets wat we hier met de passiefschool gaan realiseren, vanaf de kleuterklas,... meent Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. "Daarom ook ontwikkelden we samen met AGIOn en evr-architecten een instrument voor de integrale aanpak van duurzaamheid in schoolgebouwen."

"Het zelfsturend handboek bundelt alle duurzaamheidseisen of -opportuniteiten in 10 grote thema's. Het instrument laat de bouwheer toe om zijn ambitieniveau op het vlak van brede duurzaamheid te bepalen en te bewaken van voorontwerp tot ingebruikname", licht het Gentse bureau evr-Architecten toe.

Tijdens het ontwerpproces van de nieuwbouw van de passiefschool in Etterbeek maakten de architecten gebruik van deze duurzaamheidsmeter.

Het bouwproject op de Campus KA Etterbeek maakt ook deel uit van de Open Oproep 12 van de Vlaams Bouwmeester. De Open Oproep is één van de instrumenten die de Vlaams Bouwmeester hanteert bij het zoeken naar architecturale kwaliteit voor de projecten van de Vlaamse Overheid en lokale overheden. Immers voor de Vlaams Bouwmeester is duurzaam bouwen van bij het begin van de Open Oproep een belangrijk aandachtspunt geweest.

Meer informatie
Jeroen Janssens, woordvoerder Pascal Smet, gsm 0477 47 70 00 Ann Van Driessche; woordvoerder GO!, 02 790 93 06, gsm 0478 24 12 20 Peggy De Tollenaere, woordvoerder AGIOn, 02 221 05 06, gsm 0477 20 33 15 Griet Wauters, persondersteuning, 02 790 93 65

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap streeft naar maximale, gelijke onderwijskansen. Elke leerling is een unieke persoonlijkheid met specifi eke interesses en ambities. Hij of zij moet zich intellectueel en creatief kunnen ontplooien. Onze 700 scholen maken dit mogelijk voor om en bij de 300.000 leerlingen en cursisten. Werken aan de ontwikkeling van elke persoonlijkheid, aan harmonie in diversiteit en aan verantwoordelijkheid ten aanzien van anderen. Dat is het doel waarvoor onze 32.000 medewerkers zich dagelijks engageren. Het GO! vormt verdraagzame, respectvolle, positief kritische, mondige, verantwoordelijke, geëngageerde, creatieve, zelfstandige, sociale en leergierige persoonlijkheden.

Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs: AGIOn is één van de zes autonome organisaties, die samen de Vlaamse onderwijsadministratie vormen. AGIOn is een intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid. De voogdijminister is de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel. AGIOn subsidieert en fi nanciert de aankoop, de bouw en de modernisering van schoolgebouwen voor het gesubsidieerd niet hoger onderwijs en de hogescholen. Daarnaast speelt het agentschap een coördinerende rol in de fi nanciering van bouwprojecten door middel van publiek-private samenwerking, het DBFM-project. De missie van dit agentschap is 'de realisatie en ontwikkeling van functionele en duurzame onderwijsinfrastructuur in Vlaanderen, en dit in samenspraak met de gebruikers.