Zonnecollector wint 500.000 euro in Postcode Lottery Green Challenge

AMSTERDAM, 23 september 2010 - Scot Frank heeft met zijn draagbare, betaalbare zonnecollector SolSource de Postcode Lottery Green Challenge 2010 gewonnen. Hij wint met deze duurzame uitvinding de hoofdprijs van 500.000 euro. Erevoorzitter van de jury Z.K.H. Prins Friso van Oranje-Nassau maakte de Amerikaanse winnaar bekend.

In een eerste reactie zegt Scot Frank: "Het is geweldig, we hebben de afgelopen vijf jaar proef gedraaid in China. Met dit prijzengeld kunnen we ons product op grote schaal gaan produceren." De SolSource is een licht en opvouwbaar apparaat dat voor koken, verwarmen, verlichten en het opladen van mobiele telefoons geschikt is. De zonnecollector maakt een eind aan luchtverontreiniging door houtvuurtjes binnenshuis. Met de SolSource zijn vrouwen ook geen uren meer kwijt aan het sprokkelen van hout. Het apparaat is lokaal te produceren en kost slechts 10 euro. Daardoor is het voor veel mensen in ontwikkelingslanden een uitkomst.

200.000 euro voor runner-up
Naast de hoofdprijs kende de jury een runner-up prijs van 200.000 euro toe aan Jason Aramburu. Deze Amerikaan ontwikkelde een gemakkelijk verplaatsbare oven die landbouw- en dierlijk afval onder extreme hitte verbrandt tot biochar, een soort houtskool. Behalve als brandstof voor bijvoorbeeld koken en verwarmen is deze biochar te gebruiken als kunstmest. De uitvinding voorkomt dat het afval gaat rotten en CO2 en methaan uitstoot. Ook gaat Aramburu's uitvinding, de 'Re:char', ontbossing tegen:voor de productie van houtskool worden doorgaans veel bomen gekapt.

Inzet voor duurzame wereld
Uit de hele wereld ontving de Nationale Postcode Loterij inzendingen voor de Postcode Lottery Green Challenge. Vijf daarvan bereikten de finale. "Het is zeer inspirerend om mee te maken dat zoveel jonge, ondernemende en getalenteerde mensen zich inzetten voor een duurzame wereld. De bereidheid samen te werken aan een oplossing van het CO2 probleem neemt toe en dat vind ik een geweldige ontwikkeling", aldus Z.K.H. Prins Friso van Oranje-Nassau.

Plannen verwezenlijken
Briljante, groene ideeën blijven vaak 'op de plank' liggen. Voor het vierde jaar maakt de Postcode Lottery Green Challenge het mogelijk dat juist deze geniale plannen een groot publiek bereiken. De wereldwijde wedstrijd moedigt mensen aan op een creatieve manier na te denken over het tegengaan van klimaatverandering.

###