Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

23 september 2010

Tweede groep Urker scholvissers vist duurzaam met MSC-keurmerk

De Osprey Trawlers Noordzee twinrig scholvisserij heeft zojuist het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat (1) ontvangen, wat hen de tweede Noordzee scholvisserij maakt, die MSC certificering voor duurzame en goedbeheerde visserijen heeft behaald. De 4 schepen van de Osprey Group (2) mogen vanaf nu het blauwe MSC-keurmerk op hun vangsten afbeelden.

Het MSC milieucertificering- en ecolabellingprogramma is het enige programma, dat volledig voldoet aan de richtlijnen van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voor Ecolabelling van vis en visproducten voor wildgevangen zeevis.

De visserij vist op schol (Pleuronectes platessa) met de twinrig methode in de Noordoost Atlantische zee. De schepen vangen ongeveer 2.000 ton per jaar - 3% van het EU quota voor de Noordzee. Volgens de beoordeling bevindt het scholbestand in de Noordzee zich volledig binnen de veilige biologische grenzen en door de grote mazen zijn de ongewenste bijvangsten (discards) laag. Het visseizoen van de Osprey Group loopt van 1 april tot 15 november om schol in de paaiperiode te ontzien.

Het gebruik van twinrig sleepnetten om schol te vangen is een relatief recente innovatie. De voornaamste reden voor verandering naar twinrig is de afname in benzinegebruik en de verbeterde kwaliteit van aangelande vis. De netten zijn zo uitgerust, dat ze ongewenste bijvangsten en impact op de zeebodem verminderen. Om de bodem te beschermen heeft Osprey Group bepaalde visgebieden gesloten. Deze gebieden komen overeen met gebieden die eerder door Ekofish Group gesloten zijn.

De schol wordt op Urk en Insula aangeland vanwaaruit Europa-wijd afgezet wordt.

Cees de Boer zegt namens de visserij: "Als Osprey Group hebben we 2 jaar geleden besloten om deze stap naar een erkend duurzame wijze van vissen te zetten. We zijn blij dat wij het certificaat behaald hebben. Een mijlpaal voor ons bedrijf. Het duurzaam borgen van onze grondstofbronnen zien we als onze natuurlijke plicht en maakt standaard onderdeel uit van het visserijbeleid van Osprey Group. Het behalen van het MSC certificaat onderstreept dit nog eens extra".

Nathalie Steins, MSC Manager Benelux, zegt: "Ik feliciteer Osprey Group van harte met het behalen van de MSC certificering. Hiermee groeit het aanbod aan gecertificeerd duurzaam gevangen schol aanzienlijk, wat duidelijk zichtbaar zal zijn in de markt."

Het MSC certificaat zal op feestelijke wijze worden overhandigd tijdens de Maritime & North Sea Fish Expo op Urk op het business plein op vrijdag 8 oktober om 16:00 uur.

Schol is een vissoort, die zeer goed te onderscheiden valt, met een gladde bruine of groenachtige bovenkant voorzien van vele oranje stippen en beenachtige knobbels achter de ogen. Veelal actief 's nachts, voedt hij zich met op de bodem levende dieren.

====================

EINDE