Gemeente Beverwijk


Ambrosia gesignaleerd in Beverwijk

De hooikoorts veroorzakende plant de Ambrosia is gesignaleerd in het Vondelkwartier in Beverwijk. De pollen van deze plant zijn zeer sterk allergeen wat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. De plant bloeit daarbij laat, vanaf eind augustus tot en met oktober, waardoor het hooikoortsseizoen met 2 maanden verlengd kan worden.

Wat kunt u doen?
In Nederland komt de Ambrosia voornamelijk voor in tuinen, door het strooien van vogelvoer dat vervuild is met Ambrosiazaden. Maar ook in het openbaar groen kan de plant zich verspreiden. Inwoners kunnen op twee manieren bijdragen aan de aanpak van de Ambrosia: aanwezige planten uit de tuin verwijderen en waarnemingen van de Ambrosia in de openbare ruimte melden bij de gemeente, telefoon 0251-256 256. De meest effectieve bestrijdingsmethode van Ambrosia is het handmatig uittrekken van de planten, met wortel en al. Dit kan het beste met handschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril gedaan worden. In deze periode kan de plant het beste verwijderd worden in de namiddag, omdat de meeste ambrosiapollen vrijkomen in de ochtend. De planten die uit de grond zijn getrokken, kunnen het beste in een afgesloten plastic zak gestopt worden. Doe deze zak bij het huishoudelijk afval (grijze container). Doe Ambrosiaplanten niet in de groencontainer, het risico is dan groot dat ambrosiazaden a lsnog worden verspreid (bijvoorbeeld via compost). Meer informatie: www.ambrosiavrij.nu

Herkomst Ambrosia
De Ambrosia komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en was tot nu toe alleen af en toe 'op bezoek' in Nederland. Het klimaat in Nederland was niet geschikt voor de Ambrosia om zaad te produceren en zich blijven in ons land te vestigen. Door het veranderende klimaat kan Ambrosia zich nu wel vestigen en vermeerderen.

Beverwijk, 23 september 2010