Ingezonden persbericht


23 september 2010

Lector Stijn Verhagen van Hogeschool Utrecht uitgeroepen tot Lector van het Jaar

Lector Stijn Verhagen van Hogeschool Utrecht is vanmiddag uitgeroepen tot Lector van het Jaar. Deze landelijke verkiezing is voor het eerst georganiseerd door de hoger onderwijswebsite ScienceGuide en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Verhagen heeft de titel in de wacht gesleept, omdat hij volgens de jury het onderzoek van zijn lectoraat het beste weet te verbinden met het onderwijs aan studenten. De jury, met onder meer prof. Frits van Oostrom, vindt "het vermogen van deze lector om letterlijk honderden studenten inhoudelijk aan het werk te zetten in praktijkgestuurd onderzoek bewonderenswaardig." In de eindstrijd heeft hij vier andere genomineerde lectoren verslagen. De feestelijke uitreiking vond plaats op het Facta-congres 'Het Lectoraat 2.0' in Apeldoorn.

In het rapport schrijft de jury over het werk van Stijn Verhagen onder meer: "De Utrechtse lector 'Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling' werkt aan "rijkere leeromgevingen" via projecten waaraan studenten participeren. De interdisciplinariteit daarvan valt op, omdat studenten uit pedagogische, juridische en social work richtingen vanaf het eerste jaar in teams werken in het onderzoek. Hieruit komen inmiddels nieuwe initiatieven voort, van een meer ondernemend gerichte sociaalagogische opleiding tot schuldpreventie-trajecten die studenten zelf opzetten.De curriculumvernieuwingen, publicaties en nieuwe partners voor projecten, stages en afstudeerplaatsen - van FC Utrecht tot gerechtsdeurwaarders - die het lectoraat weet te genereren, zijn vaak verrassend en blijven niet steken in een ad hoc opzet."

Stijn Verhagen, sinds 2007 lector van het lectoraat Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie, is erg verheugd met deze titel: "Gaaf! Wat gaaf dat de kansen van lectoraten voor studenten op deze manier zichtbaar worden, en wat eervol dat het harde werken en bewandelen van soms onorthodoxe wegen worden beloond! Mijn lectoraat biedt een leerrijke omgeving aan studenten die onderzoek willen verrichten ten behoeve van het werkveld. Een goed voorbeeld daarvan zijn de studenten die bij mijn lectoraat onderzoek hebben gedaan voor het project Jongeren & Schulden. Bij uitstek studenten kunnen zich goed inleven in de situatie van leeftijdsgenoten, zowel bij het doen van onderzoek als bij het ontwikkelen van activiteiten voor schuldpreventie. Als gevolg van dit project, dat eind augustus wordt afgesloten met een eindconferentie, is er ook een minor op onze Faculteit Maatschappij en Recht ontwikkeld over dit thema. Dit is dus een goed voorbeeld van de manier waarop mijn lectoraat onderzoek en onderwijs aan elkaar heeft verbonden."

Het lectoraat Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling van Hogeschool Utrecht richt zich op (het bevorderen van) participatie van burgers in de samenleving, buurten, scholen en verenigingen. Er wordt gekeken naar de problemen die zich daarbij voordoen, uiteenlopend van integratiekwesties tot schooluitval, van vrijwilligerstekorten tot schuldenproblematiek. Het lectoraat onderzoekt wat sociale professionals kunnen doen om deze problemen op te lossen en vooral: te voorkomen.

# # #

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.

Noot voor de reactie
Wilt u meer informatie over lector Stijn Verhagen? Ga dan naar: http://www.stijnverhagen.nl
Voor meer informatie over het Kenniscentrum Sociale Innovatie, ga naar: www.socialeinnovatie.onderzoek.hu.nl Voor het volledige juryrapport, beeldmateriaal en informatie over de overigen genomineerden kunt u terecht op Scienceguide.nl: http://www.scienceguide.nl/201009/stijn-verhagen-lector-van-het-jaar-2010.aspx Of u kunt contact opnemen met:
Walter van Amerongen
Kenniscentrum Sociale Innovatie
T. 030 252 9781
E. walter.vanamerongen@hu.nl