Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 23 september 2010

Natuurbeheerplan 2011 vastgesteld

Gedeputeerde Staten van Overijssel (GS) hebben het Natuurbeheerplan 2011 vastgesteld. In het Natuurbeheerplan worden de gebieden aangewezen waar subsidies uit het nieuwe Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL) mogelijk zijn. Dat stelsel is een belangrijk instrument om het beheer van natuur en landschap in de provincie te stimuleren.

Het SNL trad op 1 januari 2010 in werking voor de onderdelen agrarisch natuur- en landschapsbeheer en investeringen in nieuwe natuur. Het onderdeel Natuur en Landschapsbeheer volgt op 1 januari 2011. SNL is niet alleen eenvoudiger maar maakt ook dat alle provincies en natuurbeheerders in Nederland nu dezelfde 'taal' voor natuurdoelen gebruiken.

In het Natuurbeheerplan geven GS de gebieden aan waar de verschillende subsidies uit het SNL mogelijk zijn. Gedeputeerde Piet Jansen (Landelijk gebied, landbouw en water) legt uit: "Met het natuurbeheerplan geven we vooraf duidelijkheid welk natuurbeheer we waar willen stimuleren. Daarmee is voor particulieren en agrariërs nu duidelijk of er voor hen subsidiemogelijkheden bestaan." Hij benadrukt dat aan deze aanduiding in het natuurbeheerplan geen andere consequenties zijn verbonden dan de mogelijkheid een subsidieaanvraag in te kunnen dienen. "Het staat (agrarische) beheerders vrij om wel of niet deel te nemen". Andere consequenties of effecten dan deze zijn er dan ook niet.

Het Natuurbeheerplan lag tot juni ter inzage. Daarop kwamen 125 zienswijzen binnen. Op grond van die zienswijzen hebben Gedeputeerde Staten de begrenzing en het beheertype op een aantal plaatsen aangepast, zodat de beheerders gebruik kunnen maken van de subsidieregeling.

Het nieuwe Natuurbeheerplan is te vinden op

www.overijssel.nl/thema's/natuur-platteland/groenloket/groenloket/




Provincie Overijssel