Ingezonden persbericht



- persbericht -

Johan Cruijff opent aangepast Cruyff Court in Middelburg Meer aandacht voor beweging voor mensen met een beperking

Amsterdam, 23 september 2010 - Johan Cruijff heeft een aangepast Cruyff Court geopend bij Stichting Arduin in Middelburg. Het trapveldje, speciaal voor kinderen met een handicap, is de prijs die verbonden zat aan de verkiezing voor de 'sportiefste zorginstelling van Nederland 2009/2010'. De opening van het Court werd voorafgegaan door een seminar van de Johan Cruyff Foundation, Stichting Arduin, VWS en Gehandicapten Sport Nederland waarin werd gesproken over sportparticipatie van mensen met een beperking. Onder het thema 'Je moet schieten, anders kun je niet scoren' sprak Johan Cruijff met Ab Klink en Gehandicaptensport Nederland over het stimuleren van bewegingsprogramma's in zorginstellingen.

Tijdens het seminar presenteerde Gehandicaptensport Nederland de resultaten van het onderzoek Zo kan het ook!, uitgevoerd door het WJH Mulier Instituut. Uit dit onderzoek naar bewegingsprogramma's voor mensen met een verstandelijke beperking blijkt dat een grote groep cliënten niet of nauwelijks beweegt. Zorginstellingen zien de noodzaak in hen in beweging te krijgen en sport naar hoger plan te tillen. Tevens blijkt dat sportverenigingen en commerciële sportaanbieders vaak niet voldoende zijn voorbereid en uitgerust voor mensen met een verstandelijke beperking. Het ontbreekt vaak aan kennis over de groepen gehandicapten.

Sportiefste zorginstelling
De Zeeuwse zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking Arduin won de verkiezing 'sportiefste zorginstelling van Nederland 2009/2010'. De hieraan verbonden prijs is de aanleg van een Cruyff Court aangepast: een multifunctioneel trapveldje dat zo optimaal mogelijk toegankelijk gemaakt wordt voor jeugd met een handicap. Hierbij kunnen de kinderen op het veldje actief aan sport deelnemen of middels een passievere vorm sport en spel ervaren. Door de aanpassingen wordt het toegankelijk voor alle kinderen met en zonder hun handicap. Tijdens het seminar vertelde twee kinderen via digital storytelling wat zij en andere kinderen bij Arduin zoal aan sport doen en werd het belang van inclusie voor ons als samenleving benadrukt.

Over de Johan Cruyff Foundation
De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht uit de wens van Johan Cruijff om kinderen aan het bewegen te krijgen. Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw, jeugd in beweging brengt en houdt. De Foundation doet dat door Cruyff Courts te realiseren (openbare trapveldjes waardoor kinderen hun speelruimte terugkrijgen), door sportprojecten voor kinderen met een handicap te ondersteunen en door het organiseren van unieke sportevenementen voor de jeugd. www.cruyff-foundation.org

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht