Rijksvoorlichtingsdienst

Landmacht vangt 'evacués' op

De Technische Universiteit Eindhoven is morgen het decor voor een grootschalige rampenoefening. De hulpverleningsorganisatie van de universiteit, de gemeentelijke en regionale hulpverleningsdiensten en een deel van de dagelijks voor nationale inzet klaar staande militairen oefenen samen een grote ontruiming en evacuatie. Circa duizend mensen worden geëvacueerd uit enkele gebouwen van de universiteit. Vervolgens worden hiervan ongeveer 400 mensen gedurende de nacht opgevangen op de kazerne in Budel. Doel van deze oefening is het trainen van de coördinatie tussen hulpdiensten, het multidisciplinair samenwerken en het beoefenen van procedures.

Het is de taak van de overheid om de nationale veiligheid te verzekeren en te bevorderen. Dat vereist onder meer dat de overheid rampen en crises probeert te voorkomen en dat zij tijdig en adequaat optreedt als zich toch een crisis voordoet. Dit laatst vergt dat er ook regelmatig interdisciplinair wordt geoefend.

De krijgsmacht beschikt over specialistische kennis en capaciteiten waarmee snel hoogwaardige ondersteuning aan samenleving kan worden geleverd. Het inrichten van noodopvang op de kazernes van Defensie is een van deze ondersteuningsopties. Een dergelijke 'nationale' inzet van de krijgsmacht vindt altijd op verzoek en onder leiding van de civiele autoriteiten plaats. Defensie staat wanneer dat nodig is klaar voor de samenleving.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed