Gemeente Hulst

Rapport Rekenkamercommissie over grondbeleid



Op 23 september 2010 presenteerde de Rekenkamercommissie Hulst haar rapport over het grondbeleid van de gemeente Hulst.

Op donderdag 23 september 2010 heeft de Rekenkamercommissie Hulst haar 6e rapport gepresenteerd. Het grondbeleid van de gemeente Hulst was het onderwerp van dit onderzoek.

Het rekenkameronderzoek richtte zich enerzijds op de inhoud en het gehanteerde instrumentarium. Anderzijds is gekeken naar de procedurele kant en hoe een en ander in de praktijk wordt gebracht. Het onderzoek omvat de periode vanaf de gemeentelijke herindeling (2003) tot heden.

De gemeente Hulst werkt niet aan de hand van een Nota Grondbeleid. De Rekenkamercommissie raadt in haar eindrapport aan dit wel te gaan doen. Bij grondzaken gaan er vaak substantiële bedragen om waaraan, afhankelijk van de omstandigheden, ook risico's verbonden kunnen zijn. Daarom is het noodzakelijk dat het grondbeleid op een adequate, structurele wijze wordt georganiseerd en vormgegeven. De Rekenkamercommissie legt de nadruk op het belang van een integraal en adequaat grondbeleid dat in voldoende mate bestuurlijk en organisatorisch verankerd c.q. geïmplementeerd is en doet de volgende aanbevelingen:


1. Stel een integraal grondbeleid vast dat tenminste voldoet aan de eisen die toepasselijk zijn op grond van het Besluit begroting en verantwoording.

De Rekenkamercommissie geeft handvatten voor het formuleren van een grondbeleid en onderstreept dat de verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden aandacht verdient. Daarnaast beveelt zij voldoende mate van transparantie van de besluitvorming aan.


2. Zorg voor een adequate organisatorische vertaling en implementatie van het vast te stellen c.q. vastgestelde grondbeleid.

Het grondbeleid moet aansluiten bij de ambities en de cultuur van de gemeente Hulst. Een succesvol grondbeleid vereist een goed & helder samenspel tussen de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie.


3. Stel duidelijke en eenduidige doelen, zowel wat betreft het grondbeleid in algemene zin als wat betreft specifieke grondexploitatieplannen.

Duidelijke doelen zijn van belang om te kunnen bepalen of de gerealiseerde resultaten ook doeltreffend zijn, om goed te kunnen sturen of bijsturen en voor een adequate informatievoorziening en verantwoording.