Gemeente Zwolle

Neem de buurt mee naar Burendag 25 september

Burendag 2010

Nederland viert zaterdag 25 september 2010 voor de vijfde keer Burendag. Het thema van dit jaar is ´Een goed idee voor de buurt´. Alle inwoners kunnen hun straat of buurt mobiliseren.

Hoe kun je de buurt leuker maken?' is de vraag die dit jaar centraal staat. Op de website www.burendag.nl kan iedereen een goed idee indienen of zich laten inspireren door andere ideeën. Het is de bedoeling om op de Burendag die ideeën uit te voeren, eventueel met een bijdrage van maximaal 500 euro van het Oranjefonds. Het fonds is samen met Douwe Egberts de initiatiefnemer van de Burendag.

Bijdrage

Voor elk goed idee kan bij het Oranjefonds een bijdrage van maximaal EUR 500 worden aangevraagd. Deze aanvragen moeten uiterlijk 17 september voor 12.00 uur binnen zijn bij het Oranjefonds.

De buurtinitiatieven die gefinancierd worden, moeten bijdragen aan de samenhang in de buurt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om initiatieven als het plaatsen van beplanting, het verwijderen van graffiti of vuil, het opknappen van een speelplaats of het organiseren van een buurtmaaltijd.

Buurtbrainstorm

Buren kunnen samen ideeën verzinnen, bijvoorbeeld tijdens een Buurtbrainstorm. Onder meer Albert Heijn aan de Wade in Stadshagen organiseert maandag 6 september 2010 van 15.30 tot 17.30 uur zo'n bijeenkomst.

Iedereen kan een Buurtbrainstorm organiseren:

* Bepaal datum, plaats en tijd en nodig mensen uit de straat uit.
* Zorg voor pennen en papier, maak het gezellig en zorg dat iedereen zijn zegje kan doen en ideeën kan inbrengen.
* Bepaal samen welke ideeën de voorkeur hebben en verdeel de taken.
* Voer de ideeën op de Burendag uit, maar een andere dag mag natuurlijk ook.

Dienstverleningscentrum Diezerpoort

Ook Dienstverleningscentrum Diezerpoort aan de Pieter Steijnstraat 155a doet zaterdag 25 september mee aan de Burendag. "Het is voor ons de eerste keer", vertelt Fred de Rooij van het Dienstverleningscentrum. Hij zet van 10.00 tot 16.00 uur de deuren open. Iedereen is welkom voor een vers gezet kopje koffie.

"Diezerpoort staat aan de vooravond van een grootscheepse renovatie. Woningen die leegkomen, worden vooralsnog niet herbewoond. Dat kan zorgen voor een desolaat straatbeeld. Dienstverleningscentrum Diezerpoort doet aan de Burendag mee, omdat we graag met de buurtbewoners willen overleggen hoe we de buurt leefbaar kunnen houden", motiveert De Rooij.

Kleine reparaties

Hij wil de gelegenheid ook aangrijpen om het Dienstverleningscentrum nader bij de buurtbewoners te introduceren. "We helpen bij kleine reparaties, bij het installeren van de computer, bij het versturen van e-mails, enzovoorts. 's Avonds kan de jeugd uit de buurt hier komen om in alle rust te studeren", aldus De Rooij.

* Meer informatie: www.oranjefonds.nl en www.burendag.nl.