Gemeente Beek


Openstelling atelier en buitenterrein van Arthur Spronken voor publiek

Op 25 september, tussen 11.00 en 17.00 uur, zal de familie Spronken, in het kader van de feestelijkheden rondom de tachtigste verjaardag van Arthur Spronken, voor één keer haar domein (atelier en buitenterrein) openstellen voor het publiek.

Arthur Spronken is een succesvol en veel geprezen kunstenaar, die veel faam heeft in de internationale kunstwereld. Hij genoot zijn opleiding aan de kunstnijverheidsschool in Maastricht en aan de Academia delle Belle Arti te Milaan, waar hij leerling was van de beeldhouwer Marino Marini.
Hij kreeg vooral bekendheid door zijn beelden van dierfiguren, met name van paarden en ruiters. In verschillende Nederlandse steden zijn beelden van Spronken te zien.
Ook in Beek vinden we kunstwerken van Arthur Spronken terug. Zo zijn de fontein met bronzen beeldje âDe vier windstrekenâ en de reliëfzuil âHistoria Bechae continet facta et fabulasâ voor het gemeentehuis van zijn hand. Ook het oorlogsmonument voor de Sint Martinuskerk in Beek is door Spronken vervaardigd.

Wie zich altijd heeft afgevraagd wat er zich boven op de heuvel in Kelmond, waar de woonruimtes, ateliers en stallen van Arthur Spronken zijn gevestigd, allemaal afspeelt, krijgt op 25 september eindelijk antwoord op deze vraag. De Beekse kunstenaar stelt dan voor het eerst zijn âMons Artsâ in Kelmond (Eerdshaag/Kelmonderhofweg) open voor publiek.

Vanwege de verwachte drukte zullen er enkele weilanden worden opengesteld als parkeerplaats; Betonfabriek Gelissen heeft haar parkeerplaats eveneens beschikbaar gesteld.

Gezien de verwachte drukte worden bezoekers vanuit de omliggende omgeving verzocht met de fiets te komen.

Om beveiligingstechnische redenen dienen bezoekers zich te legitimeren met paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Het buitenterrein wordt zo veel mogelijk toegankelijk gemaakt voor rolstoelgehandicapten.

Op verzoek van dhr. Spronken zal mannenkoor Beeker Liedertafel vanaf 15.30 uur een optreden verzorgen in het atelier. Hieraan wordt tevens medewerking verleend door Jules Wanten, percussionist. Â