NCRV

Una voce Particolare

Una Voce Particolare: Die Zauberflöte (Mozart)

Zaterdag 25 september
20.15 uur, Nederland 2

In deze aflevering van het NCRV-programma Una Voce Particolare neemt presentator Ernst Daniël Smid de kijker mee naar Die Zauberflöte. Deze opera van Wolfgang Amadeus Mozart ging in 1791 in Wenen in première. De kandidaten zijn Albert Wessels, Florian Poepjes, Petra van Renselaar-Heijnen, Reiner Jan Postma en Chris Hilkens.

Het verhaal van Die Zauberflöte: prins Tamino krijgt van de Koningin van de Nacht de opdracht haar dochter, prinses Pamina te vinden en te reden uit de handen van Sarastro de Hoge Priester. Als hij haar gevonden heeft in de tempel van de Hoge Priester, wordt het paar aan een aantal proeven blootgesteld om te zien of ze wel waardig zijn om met elkaar te mogen trouwen.

Als tegenhanger van dit nobele paar is er de vogelvanger Papageno, half mens - half vogel. Hij is op zoek is naar een vrouwtje en zal ook zijn Papagena vinden. De hoge priester Sarasto is degene die het paar blootstelt aan de proeven. Hij heeft Pamina weliswaar ontvoerd, maar alleen om haar voor de kwade wil van haar moeder, de Koningin van de Nacht, te behoeden.

Het sfeervolle muziekprogramma Una Voce Particolare neemt de kijker mee naar dramatische en ontroerende opera- en musicalverhalen. Tijdens elke aflevering staat één opera of musical centraal en zingen amateurzangers en âzangeressen prachtige ariaâs en songs uit dit verhaal. De hoogtepunten uit de meest geliefde operaâs en musicals passeren de revue, met vocale bijdragen van Ernst Daniël Smid. De kandidaten worden begeleid door LâOrchestra Particolare onder leiding van dirigent Jan Stulen. De operaâs en musicals worden gespeeld in moderne kostuums en met hedendaagse decors.

Uit honderden zangers en zangeressen afkomstig uit alle windstreken en zelfs van over de grens zijn 35 kandidaten geselecteerd. Een professionele jury - bestaande uit de Nederlandse, internationaal bekende sopraan Charlotte Margiono, musical- en operaregisseur Jeroen Lopes Cardozo en musicalexpert Hans van Willigenburg - kiest uit elke aflevering een winnaar, die in Il Grande Finale op 6 november strijdt om de titel La Voce Particolare: de bijzondere stem.

Kijk ook op http://unavoceparticolare.ncrv.nl/