Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

25 september open dag Educatief Centrum

Educatief Centrum Lombardijen brengt bewoners bij elkaar

Lombardijen leeft! Wie wil weten hoe, kan zaterdag 25 september naar het gloednieuwe Educatief Centrum Lombardijen komen. Op die dag gaat het ECL van start met een overvol programma aan feestelijke activiteiten. Het centrum combineert wonen, onderwijs, kinderopvang en een bibliotheek. Met goed onderwijs biedt het toekomstperspectief aan wijkbewoners. En daarnaast is het dé plek om de medebewoners van Lombardijen te ontmoeten.

Wethouder opent op ludieke wijze
De officiële ingebruikname van ECL en Spinozatoren vindt plaats op vrijdag 24 september. De dag daarna is het centrum tussen 11.00 en 16.00 uur voor alle belangstellenden geopend. De allerkleinsten kunnen zaterdag 25 september terecht in de Peuterspeelzaal. Iets oudere kinderen gaan naar de gezellige kookworkshop. Medewerkers van De Catamaran gunnen een kijkje in de Ouderkamer, en demonstreren e-learning en het nieuwe, digitale schoolbord. In de nieuwe bibliotheek wordt elk uur voorgelezen uit spannende en avontuurlijke verhalen. Wie wil zingen, test zn zangtalent tijdens de reguliere karaoke. Natuurlijk verdienen ECL en Spinozatoren deze dag volop aandacht. Maar de wijk leeft ook rónd dit centrum. Daarom presenteren actieve organisaties zichzelf tijdens een sfeervolle wijkmarkt. Uiteraard gaat de feestelijke dag gepaard met heerlijke hapjes. En feestelijke drankjes. Voor een toost op bruisende leven in Lombardijen!

Multifunctionaliteit
De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat het onderwijs in samenhang met thuis en omgeving wordt vormgegeven, zodat er over en weer een versterkende werking uitgaat op de ontwikkeling van kinderen. Dat betekent dat er bij de huisvesting niet alleen rekening gehouden wordt met leerlingenpopulatie, maar ook met de ouders en de omgeving waarin de school staat. Het is niet meer vanzelfsprekend dat scholen alleen in een voor hen specifiek schoolgebouw worden ondergebracht. Scholen worden steeds meer in multifunctionele accommodaties gehuisvest, samen met de partners waarmee zij samenwerken. Deze accommodaties zijn daarmee dan ook buiten de reguliere lestijden toegankelijk en vervullen een wijkfunctie richting verschillende groepen bewoners. Zo dragen deze multifunctionele accommodaties bij aan het ontwikkelen van een gezonde omgeving voor leerlingen, ouders en buurtbewoners, waar iedereen de kans krijgt om het beste uit zichzelf te halen.

Kwaliteit wijk verbeteren
De realisatie van ECL en Spinozatoren maken deel uit van het Masterplan Lombardijen. Het is de toekomstvisie van de wijk die de deelgemeende, Comwonen en een kerngroep van bewoners heeft samengesteld en daarmee de leidraad voor alle ontwikkelingen in Lombardijen.