Gemeente Enkhuizen

Eerste editie Roze Week Hoorn van start

Op initiatief van Stichting Roze Netwerk NHN en onder het motto Zichtbaarheid voorop! vindt van 25 september tot en met 10 oktober de eerste editie van Roze Week Hoorn plaats. Roze Week Hoorn is een regionaal evenement boordevol gevarieerde activiteiten voor homos, lesbos, bisexuelen, transgenders maar niet in de laatste plaats ook voor hun familie, vrienden en genteresseerde (hetero) bezoekers uit heel West-Friesland! De activiteiten tijdens dit evenement staan geheel in het teken van ontmoeten, welzijn en zichtbaarheid. Diverse roze organisaties waaronder LaFemme, WFGay, Zondagmiddagsalon Roze Senioren, en COC Noord-Holland Noord hebben meegewerkt om het activiteitenaanbod voor de doelgroep zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Op www.rozenetwerknhn.nl vindt u het volledige programma.

Discriminatie en uitsluiting

Homosexuele mensen hebben meer dan gemiddeld te maken met discriminatie en uitsluiting. Ruim 40% geeft aan zich op straat niet meer zo veilig als voorheen te voelen. Hetzelfde percentage heeft bovendien te maken gehad met homohaat. De Inspectie van Onderwijs stelde in haar verslag over 2009 vast dat de helft van de homosexuele jongeren er mede om deze feiten voor kiest om niet uit de kast te komen. Nog alarmerender is dat recent onderzoek laat zien dat de helft van de jongeren met homosexuele of bisexuele gevoelens, rondloopt met gedachten aan zelfdoding.

Conferentie Jong en Roze in Noord-Holland

Op 7 oktober a.s. wordt in het kader van Roze Week Hoorn de conferentie Jong en Roze in Noord-Holland gehouden. De conferentie staat in het teken van korte presentaties en workshops over jongeren en homosexualiteit in relatie tot gemeente-, school-, en sportbeleid. In de middag staat de ondertekening van de intentieverklaring Gelijke behandeling en sexuele diversiteit gepland. De intentieverklaring wordt in aanwezigheid van de wethouders van onderwijs van Hoorn, Stedebroec en Enkhuizen ondertekend door onder andere schoolleiders van samenwerkende scholen VO en SVO in West-Friesland. Belangrijk uitgangspunt in de intentieverklaring is dat het onderwijs een veilige omgeving moet zijn voor leerlingen, docenten, personeelsleden en ouders, met name ook als zij een andere seksuele gerichtheid hebben maar ook dat veel leerlingen tijdens hun middelbare schooltijd hun seksuele identiteit ontdekken, en dat dit in alle vrijheid vorm moet kunnen krijgen. Op de website www.eenblozendeprovincie.nl leest u meer over de conferentie en kunt zich aanmelden.