Vereniging Milieudefensie

Prognose aantal vrachtwagens op A4 Midden-Delfland onzinnig

Slechts 1,5 procent van het verkeer over de geplande A4 Midden-Delfland zal bestaan uit vrachtwagens. Volgens deze berekening van Rijkswaterstaat krijgt de A4 Midden-Delfland het minste vrachtverkeer van alle Nederlandse snelwegen te verwerken. De prognose staat echter buiten de realiteit omdat het nieuwe stuk snelweg de noordelijke ontsluiting van de Rotterdamse haven moet vormen.

Op dit moment maken vrachtwagens op alle snelwegen rond Rotterdam meer dan 10 procent van het verkeer uit. De grote dieselmotoren van vrachtwagens stoten veel meer schadelijke stoffen uit dan personenauto's. De komende jaren verwacht de haven in Rotterdam fors te groeien. Ook de twee andere mainports van Nederland, de luchthaven Schiphol en de haven van Amsterdam, willen sterk uitbreiden.

Verkeersdeskundigen en Milieudefensie stellen dat met deze groei het vrachtverkeer tussen deze drie mainports, dat deels over de A4 Midden-Delfland moet lopen, sterk zal toenemen. Toch denkt Rijkswaterstaat dat er nauwelijks vrachtwagens over de nieuwe snelweg komen te rijden. Met die verkeerde aanname heeft de rijksdienst op papier beredeneerd dat de A4 Midden-Delfland na aanleg zal voldoen aan de normen voor de luchtkwaliteit.

Zelfs met de onrealistisch lage schatting voor het vrachtverkeer voldoet de nieuwe snelweg echter nauwelijks aan de Europese normen. Volgens Rijkswaterstaat gaat de concentratie stikstofdioxide (NO2) door de aanleg van de A4 Midden-Delfland omhoog naar 38 microgram per kubieke meter. Dat is een fractie onder de Europese norm voor stikstofdioxide van 40 microgram per kubieke meter.

Samen met bewoners en lokale natuur- en milieuorganisaties keert Milieudefensie zich daarom tegen het recente besluit van verkeersminister Eurlings om de A4 Midden-Delfland aan te leggen. Niet alleen keldert de luchtkwaliteit, de snelweg doorsnijdt ook het laatste natuurgebied in de regio. De A4 Midden-Delfland zal bovendien geen echte oplossing bieden voor de verkeersproblemen in de regio, zo blijkt uit rapporten van onafhankelijke onderzoeksbureaus.

Tegenstanders van de A4 Midden-Delfland houden zaterdag 25 september een protestactie tegen de snelweg.

Wat: Protestpicknick tegen de geplande A4 Midden-Delfland met begrafenis van de snelweg Wie: Bewoners van Schiedam, Midden-Delfland, Delft en Vlaardingen samen met de Milieufederatie Zuid-Holland, Stop RW19/A4, A4metVaart, KNNV Delfland en Milieudefensie Waar: Het zandlichaam op de Woudweg in Midden-Delfland Wanneer: 12:00 \u2013 16:00 uur