Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Amsterdam, 6 mei 2010

ORKATER EN STADSSCHOUWBURG PRESENTEREN RICHARD III EXCLUSIEF IN AMSTERDAM

Onder het motto "Over lijken naar de macht, over lijken aan de macht!" gaat op zaterdag
25 september 2010 de muziektheatervoorstelling Richard III in première in de Stadsschouwburg Amsterdam. Shakespeare met muziek van Tom Waits en Kathleen Brennan.
Gijs Scholten van Aschat speelt en zingt Richard III.

Richard III is Shakespeare's meeslepende portret van een supercharmante en machtsbeluste carrière-maker. Het stuk beschrijft zijn onwaarschijnlijke opkomst en ondergang. Als jongste broer van een koning met gezonde zonen is het ondenkbaar dat Richard ooit zelf de troon zal bestijgen, maar het onmogelijke vormt voor hem juist de grootste uitdaging. Intrigerend, versierend, lachend, dreigend en bij gelegenheid moordend, baant hij zich een weg naar de hoogste positie. Maar aan de top van zijn carrière wordt hij geconfronteerd met de pijnlijke vraag: En nu? Is dit alles?

Onder regie van Matthijs Rümke bewerkt Orkater deze Shakespeare tot een muziektheatervoorstelling met muziek van Tom Waits en Kathleen Brennan. Net als Shakespeare mengen zij in hun werk poëzie, provocatie, verleiding en ironie. De songs van Waits/Brennan verbeelden, spiegelen en versterken het karakter van Richard.

Gijs Scholten van Aschat wordt als Richard omringd door een band onder leiding van Vincent van Warmerdam, aangevuld door The Sadists, een jonge groep van drie musicerende acteurs en een ploeg overwegend jonge spelers. Tegenover deze jeugdige 'posse' van Richard staat een generatie sterke vrouwen die hem meer weerwerk bieden dan alle mannen bij elkaar. Voor deze rollen tekenen krachtige, ervaren actrices.

regie Matthijs Rümke bewerking Gijs Scholten van Aschat en Janine Brogt
muziek Tom Waits, Kathleen Brennan muzikale leiding Vincent van Warmerdam
dramaturgie Janine Brogt decor Marc Warning licht Stefan Dijkman kostuums Arien de Vries

spel Gijs Scholten van Aschat, Petra Laseur, Trudy de Jong, Mieke de Groote, Nettie Blanken, Kaspar Schellingerhout, Viktor Griffioen, Erik van der Horst, Guy Clemens, David Lucieer, Rudolf Lucieer, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Steven Joles, Mattias van de Vijver, Bas Maassen, Laurence Roothooft muzikanten Vincent van Warmerdam, Dionys Breukers, Wim Konink, Rob Stoop

speelperiode exclusief in de Stadsschouwburg Amsterdam van 22 september t/m 12 oktober,
niet op 27 september, 4 en 10 oktober
première op 25 september 2010
aanvang 20.30 uur
reserveren 020-624 23 11 - www.ssba.nl

Kijk voor speellijst en meer informatie op www.richard3.nl



Ingezonden persbericht