Ingezonden persbericht

12 augustus 2010

Lang Leve KORT!

NTR viert 10 jaar KORT! met marathonuitzending op NL2 en feestelijke première 10e editie op Nederlands Film Festival

De NTR viert in de laatste week van september 10 jaar KORT!. Het jaarlijkse programma van 10 korte films beleeft dit jaar de tiende editie en dat wordt gevierd met een marathonuitzending op Nederland 2, een feestelijke première op het Nederlands Film Festival en de lancering van een dvd-box met alle 100 films die in tien jaar KORT! zijn gemaakt. Films die origineel en gevarieerd zijn, gemaakt door jonge en gevestigde, talentvolle makers met een goed idee zoals Esther Rots, Lodewijk Crijns, Johan Kramer, Dick Maas en Erwin Olaf. KORT! heeft in 10 jaar tijd een aantal belangrijke internationale prijzen in de wacht gesleept waaronder de prestigieuze Gouden Beer voor Hanro Smitsman met Raak en de Zilveren Beer voor Karin Junger met Vet!

De Lange Nacht van de Korte Film: zaterdag 25 september - Nederland 2
Nederland 2 staat in de nacht van zaterdag 25 september in het teken van de korte film. Vanaf 23.15 uur wordt in een nachtelijke live uitzending van bijna negen uur de korte film op een podium geplaatst. Presentatrice Isolde Hallensleben neemt met een aantal kenners, waaronder regisseur Martin Koolhoven, het fenomeen korte film onder de loep. Ook laat ze veel korte films zien: van de mooiste Youtubefilms tot pakkende virals, Micromovies en One Take Films. Het publiek praat in deze nacht online via www.dekortefilm.nl en via Twitter mee over de films.

100 x KORT! première en dvdlaunch: dinsdag 28 september - Nederlands Film Festival
Op dinsdag 28 september gaat KORT! 2010 in première op de 30e editie van het Nederlands Film Festival. De volgende films zijn te zien: Bukowski (scenario en regie: Daan Bakker), Dominique (scenario en regie: Jim Taihuttu), Vanaf hier (scenario en regie: Margot Schaap), Heen en weer dag (scenario: Martine Nijhoff, regie: Mirjam de With), Kattenkwaad (scenario: Laura van Dijk, regie: Nova van Dijk), De maan is kapot (scenario: Rogier Cornelisse en Arno Dierickx, regie: Arno Dierickx), Mowgli en Fidel (scenario: Desiree Duwel, regie: Janneke van Heesch), The Palace (scenario: Lara Sala, regie: Ruud Satijn), Het rijke verdriet (scenario en regie: Erwin Olaf) en Suiker (scenario: Dennis van de Ven en Jeroen Annokkeé, regie: Jeroen Annokkeé). In het kader van het 10-jarig bestaan van KORT! is een 11e film geproduceerd in samenwerking met VERS; een project van de Vereniging voor Nieuwe Film- en Televisiemakers: Rosalinda (regie: Rogier Hesp, scenario: Michael Leendertse). Dat brengt het totaal op 100 films (N.B. voor de eerste editie KORT! in 2001 zijn 9 films geproduceerd in plaats van 10). Al deze 100 films zijn verzameld op de dvd-box 10 jaar KORT! die vanaf 28 september door A-Film Distributie wordt uitgebracht. Het eerste exemplaar van deze box wordt tijdens de première uitgereikt.

Meer KORT!
Zoals ieder jaar worden de KORT! films die het jaar daarvoor in première zijn gegaan door de NTR op TV uitgezonden. Isolde Hallensleben presenteert vanaf het Nederlands Film Festival deze speciale uitzending op vrijdagavond 24 september om 23.15 uur op Nederland 2. KORT! wordt niet alleen op TV uitgezonden, ook via de site www.dekortefilm.nl en in de filmtheaters, gedistribueerd door Cinema Delicatessen, zijn de films te zien.

KORT! is een samenwerkingsproject van de NTR, het Nederlands Fonds voor de Film, het Mediafonds en het CoBO-fonds.

De 30e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2010.

NPS + TELEAC + RVU = NTR
Publieke omroep voor informatie, educatie en cultuur