Ingezonden persbericht


Hiphop-legende KRS-ONE in september naar 013

Een van hiphop's grootste en meest legendarische MC's komt terug naar Nederland; de enige echte Blastmaster, KRS-ONE staat op zaterdag 25 september in 013, Tilburg. Hij is een van de weinige rappers uit de jaren tachtig die nog steeds mee kan komen middels prima nieuw materiaal en bevlogen liveoptredens.

KRS-ONE (Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone) is al old-school voordat die term überhaupt uitgevonden wordt. Vanaf de jaren tachtig is de MC uit New York bezig met hiphop. Zijn bijnaam The Blastmaster verdient hij vanwege zijn reputatie om battles met andere MC's meedogenloos in zijn voordeel te beslechten. De eerste faam behaalt hij samen met DJ Scott La Rock. Onder de naam Boogie Down Productions maakt het duo in 1987 de klassieker Criminal Minded. Niets lijkt een mooie loopbaan in de weg te staan, totdat La Rock in datzelfde jaar om het leven komt bij een schietpartij. KRS-ONE zet BDP nog een tijdje voort, maar gaat vanaf de jaren negentig verder als solo-artiest.

De rapper - wiens echte naam Lawrence Parker is - blijkt gedurende zijn lange loopbaan een uitgesproken sociaal en politiek geëngageerd figuur. Zijn betrokkenheid bij de Afro-Amerikaanse gemeenschap uit zich eind jaren tachtig in de Stop The Violence-movement. Met deze beweging kaart hij het geweld binnen hiphop en de zwarte gemeenschap aan. Zijn bevlogenheid levert hem die andere bijnaam, The Teacha, op.

Met platen als 'Return Of The Boom Bap' (1993) en 'I Got Next' (1997) blijft KRS-ONE in de jaren negentig een uitermate bekende en gerespecteerde persoonlijkheid binnen de hiphop-gemeenschap. Daarnaast is hij ook te horen op platen van andere artiesten waaronder R.E.M. De MC is ondertussen ver in de veertig, maar blijft met uitstekend en relevant materiaal komen. Daarnaast blijft hij ook op het podium een artiest om rekening mee te houden. Vijf jaar geleden zette KRS-ONE 013 al een keer op zijn kop en in september is The Blastmaster weer terug om jong en oud te laten zien wat old school werkelijk betekent.

KRS-ONE + Phi Life Cypher
Zaterdag 25 september 2010 | aanvang 19:30 | zaal open 18:30 Tickets ¤¬ 25 (excl. service- en transactiekosten) Dommelsch Zaal |VVK vanaf zaterdag 19 juni


013, Veemarktstraat 44, Tilburg, www.013.nl

Noot voor de redactie /