Ingezonden persbericht


S.P.A.M bij Music-Aijen
Barbershopkwartet zingt exclusief voor u!!

Zaterdagavond 25 september aanvang 20.00 uur wordt bij Music-Aijen in Aijen gem.Bergen Lb.,
een concert gegeven en wel door barbershopkwartet S.P.A.M. De naam is ontstaan uit: Singing, Presentation And Music. De uit vier man bestaande groep:
Piet Obbema ­ Tenor, Ad Roskam ­ Lead, Koos Hugen en ­ Bass en Jos Span ­ "
Baritone, bestaat sinds april 2006 en hun repertoire bestaat van loopt uiteen van The Beatles tot de King Singers en van Irving Berlin tot Joe Barbershopper en dit alles doorspekt met een aantrekkelijke presentatie.

De entreeprijs is ¤ 15,--, men moet minstens een week van tevoren reserveren via 0485-341970 of per mail music@aijen.nl verdere info ook via www.music.aijen.nl

BARBERSHOP is een, over het algemeen, makkelijk in het gehoor liggende manier van close harmony singing. Waar je close harmony zou kunnen beschouwen als klassieke muziek, gemaakt met alleen de stem en dus a-capella zonder toevoeging van enige instrumentale begeleiding. De barbershop is daar het populaire zusje van! Qua indeling echter, vallen beide soorten van zingen onder de lichte muziek waarbij de barbershop als volkskunst beschouwd mag worden. In de close harmony komen we veelal een mix tegen van zowel beroeps als amateurs echter in de barbershop is dit alleen maar amateur beoefening, soms wel hangend tegen het semi-professionele aan. En dus met een vaak onwaarschijnlijk hoge kwaliteit van zingen. In Nederland zijn er ongeveer 1770 (waarvan 1200 vrouwen) beoefenaars. Van huiskamer tot concertzaal, deze stijl is overal te horen in verschillende formaties van óf uitsluitend vrouwen óf uitsluitend mannen (uitwisseling met mannen en vrouwen worden er ook wel gemaakt). Wel is het altijd vierstemmige muziek bestaande uit een bas die zorgt voor de motor van de song; de tenor die een 2e bovenstem zingt; een lead die vaak de melodielijn volgt; een bariton die elk akkoord probeert te vervolmaken tot een mooi geheel. De lead is vaak de verhalen verteller en de andere zangers ondersteunen dit. De melodielijn kan ook gezongen worden door een van de andere stemmen. Het wordt in het algemeen aangenomen dat de zangstijl stamt uit de Afro-Amerikaanse cultuur van rond 1900. Daar waar de kapperszaak (The Barbershop) een prominente ontmoetingsplaats was en waar de mannelijke klanten wachtende op hun knip- en of scheerbeurt de tijd trachtten te doden met wat zang in de vorm van woodshedding.
In de Afro-Amerikaanse kerken waar de Close Harmony een lange traditie heeft vindt het barbershopkwartet zijn oorsprong.
Het betrof veelal bekende volksliedjes met vertrouwde emoties zoals Liefde, Moederliefde, Vaderlandsliefde. Dit zijn nog steeds populaire thema's in de stijl. Als een man begon met zingen haakten daar op het gevoel op in met hun stem tot er een harmonieus akkoord ontstond. Deze oervorm van barbershop het zogenaamde 'woodshedding' wordt tot op de dag van vandaag nog steeds beoefend als trainingen op vooral het luisteren en het inzicht in de akkoorden-leer nog beter te kennen. Het is een hobby die door mannen en vooral ook vrouwen met veel plezier beoefend wordt. En over de hele wereld! Music-Aijen ­ Aijenseweg 16b ­ 5854 PT Aijen gem. Bergen en lb. - www.music.aijen.nl