Ruim 1,1 miljoen buren vieren zaterdag 25 september Burendag

21/09/2010 09:00

Oranje Fonds & Douwe Egberts

Bijna 1 miljoen euro uitgegeven aan actieve buren

Utrecht, 21 september 2010 - Een recordaantal buren viert, naar verwachting, aanstaande zaterdag Burendag. Vorig jaar vierden 650.000 mensen hun buurt, dit jaar komen bijna twee keer zo veel buren bij elkaar om hun goede ideeën voor de buurt gezamenlijk uit te voeren. Dit blijkt uit een peiling die de initiatiefnemers Douwe Egberts en het Oranje Fonds gisteren lieten uitvoeren door bureau Motivaction. De initiatiefnemers organiseerden de afgelopen weken zo'n 150 Buurt Brainstorms door het hele land. Duizenden ideeën werden, onder het genot van een goede kop koffie, bedacht. In totaal ontving het Oranje Fonds ruim 2500 aanvragen voor vergoeding van Burendag initiatieven, ruim 600 meer dan vorig jaar. Het Oranje Fonds gaf in totaal bijna 1 miljoen euro uit aan goede ideeën. Op www.burendag.nl kunnen buren precies zien welke activiteiten er aanstaande zaterdag plaatsvinden in hun buurt.

Activiteiten in heel Nederland

Uit de peiling die gisteren werd uitgevoerd, blijkt dat de provincie Drenthe zaterdag verreweg het meest actief zal zijn, daar zeggen, naar verhouding van het aantal inwoners, de meeste mensen Burendag te zullen gaan vieren. Maar ook Friesland komt zaterdag massaal in actie. Relatief de minst actieve provincie is Flevoland.

Top 3 meest actieve provincie


1. Drenthe


2. Friesland


3. Utrecht

Het meest populaire Burendag idee, zo kwam uit eerder onderzoek naar voren, is 'actieve sport- en spelmiddag met de buurt'. Gevolgd door 'het schoonmaken en opfleuren van de buurt'. Niet alleen buren komen in actie, ook vele buurt- en wijkverenigingen vieren Burendag. Zij houden in het hele land Open Huis en organiseren activiteiten voor de buurt.

Einde persbericht

Burendag. Duurzaam contact in de buurt

Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren dit jaar al weer voor de 5e keer Burendag. Douwe Egberts streeft ernaar bijzondere momenten tussen mensen nog specialer te maken en wil bijdragen aan beter sociaal contact. De afnemende samenhang in de buurt was voor Douwe Egberts aanleiding om in 2006 Burendag te introduceren. In 2008 ontstond de samenwerking tussen Douwe Egberts en het Oranje Fonds, waarbij beiden besloten Burendag verder te laten uitgroeien tot een maatschappelijk fenomeen. Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied en bevordert de samenhang tussen groepen mensen met geld, contacten en ideeën. Met Burendag willen beide organisaties mensen dichter bij elkaar brengen. Met succes. Vorig jaar bracht de feestdag meer dan 640.000 buren bij elkaar en meer dan 14.000 activiteiten gaven de buurt een gevoel van thuis.





http://www.burendag.nl