Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 21 september 2010

Designhuis laat zien hoe leds de wereld veranderen

Liberation of Light

Poëtische, levende lichtinstallaties van Daan Roosegaarde, een avondjurk die meer of minder oplicht onder invloed van het CO2-gehalte in de lucht, een interactieve lichtwand als educatief speeltoestel voor kinderen, verrassende lampen en verlichtingsobjecten van toonaangevende kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland. Van 25 september 2010 t/m 30 januari 2011 is in het Designhuis te Eindhoven de tentoonstelling Liberation of Light te zien.

De tentoonstelling Liberation of Light laat zien dat leds veel meer zijn dan kleinere en duurzamere 'lampjes'. Terwijl veel gesproken en geschreven wordt over het verbruik, de prijs en de levensduur van leds, is er veel minder aandacht voor de veel verdergaande gevolgen van de omschakeling naar deze nieuwe lichtbronnen.

Ontwerpers gaan lichtobjecten maken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toe gebruikelijk. Maar er is veel meer. Kunstlicht kan nu met behulp van computers gestuurd, op maat gemaakt en zelfs interactief worden. Ruimtes, zowel binnen als buiten, zullen op andere wijzen verlicht worden. Daglicht en kunstlicht komen dichter bij elkaar. En ook het gebruik en de bediening van kunstlicht zal ingrijpend veranderen.

Revolutie in kunstlicht
Een revolutie in kunstlicht kondigt zich aan, even groot of misschien wel groter dan de uitvinding van de gloeilamp bijna 150 jaar geleden. Zoals Emile Aarts, vicepresident en wetenschappelijk programmadirecteur van Philips Research en hoogleraar aan de TU Eindhoven zegt: "Het licht, dat gevangen was in een peertje, wordt als het ware bevrijd. Op allerlei vlakken in relatie tot licht - functioneel, emotioneel, biologisch, sociaal, cultureel en wat aansturing en duurzaamheid betreft - liggen er nieuwe mogelijkheden en uitdagingen."

Liberation of Light, Designhuis Eindhoven, 25 september 2010 t/m 30 januari 2011. Met lezingen, workshops en excursies.

Curator van de tentoonstelling is Yksi Ontwerp, in samenwerking met Walter van Hulst en Kirstin Römer, adviseur Daan Roosegaarde. Aan de tentoonstelling werken enkele tientallen vormgevers, kunstenaars en bedrijven uit binnen- en buitenland mee.

Mede tot stand gekomen met steun en subsidie van Yksi Ontwerp, gemeente Eindhoven, Provincie Noord-Brabant, Van Abbemuseum en Prins Bernhard Cultuurfonds.


Noot voor redacties

_______________________________________________________________________________________________